Handige manieren om uw airco weg te werken

28 maart 2023

Een airco is heerlijk om uw huis in de zomer koel te houden en in de winter kunt u ermee verwarmen. Het is dus ontzettend praktisch, aangezien een airco het hele jaar door gebruikt kan worden. Helaas wint de airco niet altijd de schoonheidsprijs, waardoor u stiekem op zoek gaat naar handige manieren om uw airco buitenunit weg te werken. In deze blog leest u over de verschillende soorten airco’s en hoe u zowel de binnenunit als de buitenunit kunt wegwerken. Lees snel verder!

Verschillende soorten airco’s

In eerste instantie wordt een airco gekenmerkt als een systeem dat gebruikt wordt om de klamme middagen en nachten door te komen. Tegenwoordig kan een airco echter veel meer, deze kan namelijk zowel koelen als verwarmen. Op een milieubewuste manier wordt warmte van binnen naar buiten verplaatst, waardoor een koele ruimte wordt gecreëerd. In de winter gebeurt juist het tegenovergestelde: de airco blaast warme lucht het huis in.

Er zijn verschillende soorten airco’s. De meest voorkomende zijn de single-split unit en de multi-split unit. Een single-split airco bestaat uit een binnen- en buitenunit, die zijn verbonden door middel van een koelleiding. Dit type is ideaal voor het op temperatuur houden van een kamer of ruimte.

Een multi-split unit is daarentegen een systeem dat meerdere binnenunits kan aansluiten aan één buitenunit. Wanneer u meerdere ruimtes wilt koelen of verwarmen, kiest u dus voor een multi-split unit. Zo hoeft u namelijk niet onnodig meerdere buitenunits te plaatsen en kunt u tot wel acht binnenunits koppelen.

Airco wegwerken

U wilt graag een airco, maar tegelijkertijd ook een die niemand ziet. Kan dat wel, zo’n airco unit wegwerken? U leest alle mogelijkheden voor zowel het wegwerken van een binnenunit als een buitenunit airco.

Airco binnenunit wegwerken

De binnenunit is verkrijgbaar in verschillende modellen. De meest voorkomende unit is een wandunit. Naast het wegwerken van de airco binnenunit, is het namelijk ook mogelijk om te kiezen voor een meer toepasselijke binnenunit. Zo kunt u kiezen voor een vloerunit die nabij de vloer wordt gemonteerd, waardoor het nauwelijks opvalt in het interieur. Of voor een cassette unit, deze airco wordt geïntegreerd in het plafond. Kiest u liever toch voor een wandmodel, maar wilt u weten hoe deze zo min mogelijk opvalt? Er zijn natuurlijk ook manieren om de airco binnenunit weg te werken. Zo hoeft de airco in ieder geval niet te vloeken met de rest van uw interieur.

Kies allereerst voor een gepaste kleur en stijlvol design. Informeer ook altijd bij de installateur voor de mogelijkheden en tips. Een expert kan gelijk ook kijken hoe de airco leidingen weggewerkt kunnen worden.

Een airco kunt u ook wegwerken in bijvoorbeeld een kast. U kunt een op maat gemaakte omkasting maken voor uw airco. Nog makkelijker is om uw airco unit weg te werken in een bestaande keukenkast, dressoir, tv-meubel, noem maar op. Het is echter wel van belang dat de airco optimaal lucht in de ruimte kan blazen.

Airco buitenunit wegwerken

Een buitenunit is nu eenmaal onderdeel van het hele systeem van een airco; het wordt vaak als minder fraai ervaren. Fabrikanten doen er tegenwoordig alles aan om het zo stijlvol en onopvallend mogelijk te maken. Toch is het een groot ding, wat helaas in veel gevallen redelijk in het zicht staat. Daarom kunt u ervoor kiezen om de buitenunit van de airco weg te werken met een omkasting. Denk hierbij aan een houten op maat gemaakte kast: zo matcht de omkasting weer perfect met uw woning. Net zoals bij de binnenunit is het van belang dat de airco niet belemmerd wordt door de omkasting. Zorg er dus voor dat er voldoende ruimte is voor de luchtcirculatie. Voorkom dat de airco minder efficiënt gaat werken en u daarmee de levensduur verkort.

Ook kunt u overwegen om de airco buitenunit weg te werken door het te laten schilderen. Laat de buitenunit in de gewenste kleur spuiten, zodat de standaard witte buitenunit niet meer zo opvalt. Een andere oplossing is het plaatsen van beplanting rondom de buitenunit. Verzorg en snoei de beplanting wel tijdig om de installatie vrij te houden en optimale luchtcirculatie te handhaven.

Airco leidingen wegwerken

Om de binnen- en buitenunit met elkaar te verbinden, zijn er natuurlijk leidingen. Idealiter wilt u airco leidingen weggewerkt hebben. Niet alleen omdat het er beter uitziet, maar ook om het leidingwerk te beschermen. Een lekkage kan er namelijk voor zorgen dat er giftige stoffen vrijkomen en dat de airco minder efficiënt werkt door verlies aan circuit druk. Bespreek met de installateur wat de mogelijkheden zijn: meestal worden de airco leidingen weggewerkt door ze in de muur te frezen of te bedekken met leidinggoten. Deze kunt u passend aan uw interieur maken met de juiste kleur: klaar is kees. Wij helpen u graag! Bent u nog op zoek naar een goede airco om mee te verwarmen? Wij hebben voor u een aantal tips bij het kiezen van de beste airco om te mee te verwarmen op een rijtje gezet.

Deel dit artikel