Het onderhoud van zonnepanelen

17 november 2022

Nadat de zonnepanelen bij u thuis geplaatst zijn, wilt u hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is zo’n 40 tot 50 jaar, waarbij de meeste aanbieders een opbrengstgarantie van 85% leveren tot 25 jaar. Om dit rendement zo consistent mogelijk te houden, is het onderhoud van zonnepanelen erg belangrijk. In deze blog geven we antwoord op de vragen: hoe moeten zonnepanelen worden onderhouden en hoe vaak moeten ze worden schoongemaakt?

Het beste onderhoud voor uw zonnepanelen

Om het rendement van uw zonnepanelen voor een zo lang mogelijke periode hoog te houden, is het belangrijk dat uw zonnepanelen één keer per jaar worden voorzien van onderhoud. Hierbij is het ook belangrijk om te bepalen wanneer dit onderhoud plaatsvindt. Wanneer u dit midden in de zomer gaat plannen, schijnt de zon al langere tijd en is het de bedoeling dat het rendement al optimaal is. Het beste moment om onderhoud van uw zonnepanelen uit te voeren, is aan het begin van de lente. Nadat de zonnepanelen de winter hebben doorstaan, dienen de panelen te worden schoongemaakt. De sneeuw en het ijs laten vieze sporen achter en de bladeren van de herfst kunnen zich onder de panelen gaan ophopen en zaken verstoren.

Het is aan te raden dat u een vakspecialist in de arm neemt om het onderhoud uit te voeren. Zij beschikken immers over de juiste apparatuur om het rendement van uw zonnepanelen goed te kunnen meten en te kijken welk onderhoud nodig is. De panelen, bedrading en de omvormer zijn de belangrijkste zaken die worden gecontroleerd. Bij eventuele schade of een defect wordt dit tijdens de inspectie vervangen.

Tips voor het onderhouden van uw zonnepanelen

Voordat u een specialist inschakelt om uw zonnepanelen te onderhouden, geven wij u nog een aantal tips om zelf rekening mee te houden bij het onderhouden van uw panelen.

  • Houd uw zonnepanelen app regelmatig in de gaten. Hier kunt u precies zien wat het rendement is per dag, week en maand. Wanneer u ziet dat het maandelijks rendement begint te dalen, is het verstandig om een onderhoudsbeurt in te plannen.
  • Als u voor het onderhoud een specialist wilt inschakelen, ga dan eerst op onderzoek uit. Kies niet meteen voor de goedkoopste of de snelste. Vergelijk meerdere aanbieders en haal er uw voordeel uit. Uiteraard kunnen wij dit voor je doen.
  • Wilt u zo min mogelijk omkijken hebben naar het onderhoud en de schoonmaak van uw zonnepanelen? Dan is een onderhoudscontract dé oplossing voor u. Hierbij betaalt u een vast bedrag per jaar en worden uw zonnepanelen jaarlijks gecontroleerd, schoongemaakt en eventueel gerepareerd. Zo heeft u geen omkijken meer naar het onderhoud van uw zonnepanelen!

Zonnepanelen schoonmaken

Het periodiek schoonmaken van uw zonnepanelen zorgt ervoor dat het opvangen van zonnestralen niet kan worden belemmerd door bladeren en vuil. Net als het onderhoud van zonnepanelen, is het aan te raden om uw zonnepanelen jaarlijks te controleren op viezigheid en eventueel uw zonnepanelen te poetsen. U kunt ervoor kiezen om deze klus zelf uit te voeren, of een professional in te huren. Veel schoonmaakbedrijven beschikken tegenwoordig over de juiste materialen om ook uw zonnepanelen te poetsen.

Wanneer u ervoor kiest om uw zonnepanelen te gaan schoonmaken, is het belangrijk dat u eerst de zonnepanelen uitschakelt. Wees voorzichtig als u het dak opgaat: houdt rekening met eventuele kabels en probeer niet te steunen tegen de panelen. Gebruik bij het schoonmaken geen schoonmaakmiddelen, dit kan de toplaag van uw zonnepanelen aantasten. De beste manier om uw zonnepanelen te poetsen is met kraanwater en een spons. Ook kunt u ervoor kiezen om met gedemineraliseerd of kalkvrij water te werken, zo drogen uw panelen vlekvrij op.

Bij De Duurzame Jongens bieden wij uitsluitend A-merken zonnepanelen aan. Hierdoor bent u verzekerd van een hoog rendement en laag onderhoud. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan hier meer over onze zonnepanelen service!

Deel dit artikel