Hoe kan brand ontstaan bij zonnepanelen?

25 januari 2023

U heeft het vast wel eens in een nieuwsartikel gelezen: ‘Woning vat vlam door zonnepanelen installatie’. Buiten het feit dat dit natuurlijk vreselijk nieuws voor de bewoners is, is het vinden van een oorzaak vaak een complexe klus. Vatten de zonnepanelen brand? Of gebeurt het in de meterkast van de bewoners door overbelasting? In deze blog geven wij antwoord op de vragen: hoe kunnen zonnepanelen in brand vliegen en wat kan er gedaan worden om dit te voorkomen?

De zonnepanelen

We beginnen bij het begin, de zonnepanelen. Ze bestaan voor het grootste deel uit glas, silicium en aluminium. Om het kort te houden, zonnepanelen vatten niet spontaan brand. Ze zijn bestendigd tegen uitzonderlijk hoge temperaturen en zullen hooguit minder rendement opbrengen of stuk gaan. Hierdoor kunnen we met bijna zekerheid uitsluiten dat de zonnepanelen zelf veroorzaker kunnen zijn van brand. Hoe kan het dan dat we wel eens foto’s voorbij zien komen met brandende zonnepanelen op het dak?

Het gevaar zit hem hier in slechte montage van de elektrische verbindingen. De stekkers die de zonnepanelen en de verlengkabels met elkaar verbinden op het dak dienen stevig met elkaar te zijn verbonden door middel van MC4 connectoren. Zonnepanelen produceren stroom die wij nog niet kunnen gebruiken, genaamd gelijkstroom. Een omvormer dient deze stroom eerst om te zetten in bruikbare wisselstroom, voordat consumenten het kunnen gebruiken in huis.

Gelijkstroom heeft het kenmerk dat, als het eenmaal in beweging is door het kabelsysteem, het niet snel te stoppen is. Wanneer de stroomkring plotseling verbroken wordt, door bijvoorbeeld een scheur of defect in de kabels, schiet de stroom als het ware de kabels uit en botst de stroom tegen elkaar. Hierdoor kunnen vonken ontstaan waarbij de temperatuur zo hoog kan oplopen dat omliggende materialen ook vlam vatten.

De omvormer

Een andere oorzaak van het ontstaan van brand bij zonnepanelen is de omvormer. Deze werkt dag en nacht om gelijkstroom om te zetten naar bruikbare wisselstroom. Net als bij alle elektronische apparaten kan de omvormer defect of overbelast raken. In theorie is dit dus altijd een risico bij de aanschaf van zonnepanelen. Zeker wanneer de omvormer in een slecht geïsoleerde meterkast wordt bevestigd, wordt het risico op brand verhoogt.

Tegenwoordig zijn de meeste omvormers voorzien van een metalen behuizing die hoge temperaturen kan weerstaan. Mocht er dus brand ontstaan in een omvormer, dan zal deze niet snel verder komen dan de metalen behuizing. In de uitzonderlijke gevallen dat u nog een omvormer in huis heeft met een kunststoffen behuizing, raden wij u aan om deze te laten vervangen. Neem contact met ons op om een goed advies te krijgen over de juiste omvormer voor uw woning.

Hoe voorkomt u brand bij zonnepanelen?

De beste tip die wij u kunnen geven als het gaat om het voorkomen van brand bij zonnepanelen is: doe het niet zelf! Veel mensen die handig zijn met elektriciteit en installaties onderschatten het werk van de installatie van zonnepanelen. Gemiddeld liggen er 12 zonnepanelen op een Nederlands dak, die samen een voltage van 400 Volt opwekken en een vermogen van 4000 Watt. Dit is veel spanning. Hierdoor dient elke verbinding met uiterste precisie te worden bevestigd, een fout zit immers in een klein hoekje. Verwaarlozing van zonnepanelen kan ook helpen bij het sneller verspreiden van brand. Jaarlijks onderhoud is dus erg belangrijk, in deze blog leest u alles over het onderhoud van zonnepanelen.

Micro omvormers

Als het om brand door gelijkstroom gaat bij zonnepanelen, zijn micro-omvormers het wondermiddel! Dit apparaatje werkt in feite hetzelfde als een omvormer in uw meterkast en wordt achter elk zonnepaneel geplaatst. De micro-omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom per paneel meteen om in bruikbare wisselstroom. Dreigt er toch iets mis te gaan, dan schakelt de aardlekautomaat in de meterkast direct uit en valt meteen alle spanning bij de installatie op het dak weg. Hierdoor is het vatten van vlam bij het gebruik van micro-omvormers uitgesloten.

Om fouten te voorkomen helpen De Duurzame Jongens u graag uit de brand! Plan via deze pagina een adviesgesprek in en wij voorzien u van een goede service. Wij werken uitsluitend met Tier1 keurmerk producten uit een geautomatiseerde productie die bestaat uit minimaal 1000 fte’s. Hierdoor kunnen wij het uitsluiten van risico’s uitsluiten.

Deel dit artikel