Hoeveel zonnepanelen voor een elektrische auto zijn er nodig?

29 januari 2024

Als er een trend is die we tegenwoordig overal in onze manier van leven terug zien komen, is het duurzaamheid. Elektrische auto’s winnen dan ook hun populariteit vanwege hun milieuvriendelijkheid en lage operationele kosten. Een veel gestelde vraag bij de aanschaf van een elektrische auto is hoeveel zonnepanelen er voor nodig zijn. We zullen in deze blog antwoord geven op die vraag!

Zonnepanelen voor elektrische auto’s: hoeveel zijn er nodig?

Het aantal zonnepanelen bij elektrische auto’s om voldoende stroom mee op te wekken hangt af van verschillende factoren.

Type elektrische auto

Het type elektrische auto bij de vraag ‘Hoeveel zonnepanelen voor een elektrische auto zijn er nodig?’ speelt een grote rol. Er zijn namelijk verschillende elektrische auto’s op de markt met elk zijn eigen batterijgrootte en laadbehoefte. Zo zal een kleine stadsauto met een relatief kleinere batterij minder elektriciteit nodig hebben dan bijvoorbeeld een grote SUV met een zware batterij.

Energieverbruik van de thuissituatie 

Een andere belangrijke factor die meeweegt is het totale energieverbruik in huis. Als er bijvoorbeeld veel thuis wordt gewerkt waarbij gebruikt wordt gemaakt van elektronica, dan zijn voldoende panelen nodig om in de energiebehoeften te kunnen voorzien.

Zo bereken je hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto’s nodig zijn

Hoeveel zonnepanelen voor jouw elektrische auto nodig zijn leggen we uit aan de hand van een voorbeeld. Laten we als voorbeeld nemen dat je in het bezit bent van een Kia Niro. Het verbruik van een voertuig als deze bedraagt 16,5 kWh per 100 kilometer. Gemiddeld rijden we 15.000 kilometer per jaar. Als we dit als gemiddelde nemen, verbruik je jaarlijks 2475 kWh. Kwalitatieve nieuwe zonnepanelen leveren per jaar per paneel gemiddeld 300 kW. Dit wil zeggen dat je 9 zonnepanelen zou nodig hebben om één auto middels zonne-energie van stroom te voorzien. Rijd je meer dan 15.000 kilometer per jaar? Dan zou je met 20.000 jaarlijks gereden kilometers 11 zonnepanelen nodig hebben.

Ben je benieuwd hoeveel zonnepanelen er voor een elektrische auto van groter formaat nodig zijn? Dan gebruiken we voor het volgende voorbeeld dezelfde rekensom. Laten we zeggen dat je een elektrische bestelbus hebt van een gemiddeld formaat. Zo’n busje verbruikt 20 kWh per 100 kilometer. Rijd je jaarlijks 15.000 kilometer dan heb je op z’n minst 10 zonnepanelen nodig. In het geval van 20.000 kilometer heb je minimaal 14 zonnepanelen nodig.

De rekensom is dus gemakkelijk zelf te berekenen. De benodigde variabelen zijn:

  • Het gemiddelde elektrische verbruik per kilometer.
  • Het aantal jaarlijks afgelegde kilometers.
  • De wattpiek van zonnepanelen.

Elke woning situatie is anders. Het kan dan ook zo zijn dat je in het bezit bent van meerdere elektrische auto’s die je van stroom wilt voorzien. Dit kan en is uiteraard afhankelijk van het aantal laadpalen dat je kunt plaatsen. Bij twijfel is het altijd te adviseren om een professional in duurzame zonnepanelen te raadplegen.

Bij hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto’s maak je rendement?

Het exacte aantal zonnepanelen waarmee je rendement maakt is afhankelijk van de kosten van de panelen, energieprijzen en eventuele subsidies. Over het algemeen geldt er een terugverdientijd van 3 tot 4 jaar. Het is ook mogelijk om zonnepanelen te kopen met een energiebespaarlening tegen 0% rente. Wat we wel kunnen doen, is de besparing berekenen.

Als je stroom teruglevert krijg je €0,07 per kWH terug. Dus, als we dan uitgaan van een gemiddeld stroomtarief van €0,40 per kWh, gebruiken we de volgende berekening:

Het aantal gebruikte kWh x (€0,40-€0,07) =besparing

Het aantal benodigde zonnepanelen voor elektrische auto’s is dus afhankelijk van allerlei factoren. Het is hierbij voornamelijk van belang om advies in te winnen bij een specialist. Eén ding wat in elk geval zeker is, is dat zonnepanelen duurzame stroom opwekken. Hiermee verlaag je tegelijkertijd ook nog eens je energiekosten. Voor iedereen die optimaal duurzaam wilt leven is de aanschaf van een thuisbatterij ook een overweging. Hiermee benut je de opgewekte zonne-energie volledig. Dit is voornamelijk handig bij het gebruik van elektrische voertuigen!

Deel dit artikel