Hot topic: hacken van zonnepanelen

5 juni 2023

De laatste dagen is het hacken van zonnepanelen veel in het nieuws. Volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is de software die in omvormers zit kwetsbaar en daardoor relatief makkelijk te hacken. Dit artikel betreft een toelichting en geruststelling op het “potentieel” hacken van zonnepaneelsystemen.

Omvormer met CE-markering

De RDI adviseert een omvormer met een CE-markering. Andere omvormers voldoen niet aan de eisen. Bij De Duurzame Jongens maken we uitsluitend gebruik van omvormers waar een CE-markering op zit. Dit is een conformiteitsverklaring in Nederland; een certificering voor aan het nutsbedrijf gekoppelde fotovoltaïsche omvormers.

Onderstaande systemen van De Duurzame Jongens zijn hierbij aangesloten:

  • Solar Edge
  • GoodWe
  • Enphase
  • SMA

Sterk wachtwoord gebruiken

Verder is het goed om alert te zijn op storingen en deze tijdig bij ons te melden. De kans op een hack kunt u verkleinen door de monitoringapplicaties te voorzien van een sterk wachtwoord. Ook is het uitvoeren van regelmatige updates belangrijk.

Twijfelt u nog steeds of uw omvormers gevoelig zijn voor hackers? Voor uiterste veiligheid is het een optie om de gehele monitoring van het systeem te verwijderen. Als u dit wenst, gelieve contact op te nemen met De Duurzame Jongens.

Deel dit artikel