In de lente leveren zonnepanelen de meeste energie op. Feit of fabel?

10 april 2024

FEIT!

In de lente leveren zonnepanelen over het algemeen de meeste energie op, omdat de dagen langer worden, maar de temperaturen nog niet extreem hoog zijn zoals in de zomer. Hierdoor kunnen zonnepanelen efficiënter werken. Bovendien is er meestal minder bewolking dan in de herfst en winter, wat ook bijdraagt aan de hogere opbrengst.

Langere dagen, meer intensief zonlicht

Een van de belangrijkste redenen waarom zonnepanelen in de lente meer energie produceren, is vanwege de langere dagen. Naarmate de lente vordert, worden de dagen langer, wat betekent dat er meer uren zonlicht beschikbaar zijn om zonne-energie op te wekken. Ook staat de zon hoger aan de hemel, waardoor de intensiteit van het zonlicht dat op de panelen valt hoger is. De combinatie van extra uren daglicht en krachtiger zonlicht resulteert in een toename van de energieproductie van uw zonnepanelen.

Gemiddelde temperaturen

Hoewel zonnepanelen efficiënter zijn bij lagere temperaturen, betekent dit niet dat ze bij hogere temperaturen helemaal niet presteren. Integendeel, in de lente zijn de temperaturen vaak mild genoeg om de zonnepanelen optimaal te laten functioneren. Bij extreem koude temperaturen kunnen zonnepanelen zelfs minder efficiënt zijn vanwege de weerstand in de elektrische circuits. De lente biedt dus een ideale balans tussen temperatuur en efficiëntie.

“De lente biedt een ideale balans tussen temperatuur en efficiëntie.”

Minder bewolking

Terwijl de lente haar intrede doet, neemt ook het aantal bewolkte dagen over het algemeen af. Minder bewolking betekent dat er minder diffuus licht is dat op de zonnepanelen valt. Diffuus licht wordt verstrooid door wolken en atmosferische deeltjes, wat resulteert in een minder consistente energieopbrengst. Met heldere lentehemels kunnen zonnepanelen dus meer direct zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit.

De lente is een seizoen waarin verschillende factoren samenkomen om zonnepanelen hun maximale energieopbrengst te laten leveren. Van langere dagen en intenser zonlicht tot gematigde temperaturen en minder bewolking, alles draagt bij aan de efficiëntie van zonne-energieopwekking in deze tijd van het jaar. Als gevolg hiervan blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering voor nu én later!

Had u het antwoord goed? De volgende keer testen wij uw kennis opnieuw met een andere ‘feit of fabel’. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Deel dit artikel