Nederland heeft het hoogste aantal zonnepanelen per inwoner ter wereld. Feit of fabel?

15 februari 2024

FEIT!

Nederland staat bekend om zijn kaas, tulpen en fietsen. Maar er is nog een reden om trots te zijn op ons kleine kikkerlandje: we zijn wereldkampioen als het gaat om het aantal zonnepanelen per inwoner. Ondanks het vaak regenachtige weer hebben Nederlanders massaal geïnvesteerd in zonne-energie. Hiermee hebben we niet alleen onze energierekening verlaagd, maar ook een groenere toekomst in gang gezet.

In 2023 kwam er 4,8 gigawatt aan vermogen bij. Daardoor heeft Nederland nu een vermogen van 24,4 gigawatt. Dat is 1.386 watt of 3,5 zonnepanelen per inwoner. Dit blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2024 van Dutch New Energy Research (DNE Research). Met dit gemiddelde is Nederland Australië gepasseerd op de wereldranglijst.

Dat Nederland wereldleider is op het gebied van zonnepanelen, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Ons weer staat niet bepaald bekend om zijn overvloed aan zonnige dagen. Toch hebben we iedereen versteld doen staan met onze toewijding aan schone energie. Het hoogste aantal zonnepanelen per inwoner is een mooie prestatie, en dat verdient een compliment voor alle Nederlanders die hebben besloten om hun woning te verduurzamen.

Het is eigenlijk best opvallend dat wij, ondanks ons regenachtige imago, vooroplopen in zonne-energie. De keuze voor zonnepanelen is niet alleen een teken van individuele betrokkenheid bij het milieu, maar ook van een collectieve inzet voor een duurzamere toekomst. In een tijd waarin klimaatverandering en milieubewustzijn hot topics zijn, pakt Nederland een voorbeeldrol voor de rest van de wereld.

‘Duurzaamheid is geen modewoord, maar keihard nodig voor onze planeet en de generaties na ons.’

Door te investeren in zonne-energie dragen we bij aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het beschermen van het milieu. Het is een stap in de goede richting en een signaal dat we als samenleving serieus bezig zijn met het vinden van oplossingen voor wereldwijde milieuproblemen.

Daarnaast is het bemoedigend om te zien dat de overgang naar duurzame energiebronnen niet alleen wordt gedreven door overheidsinitiatieven, maar ook door individuele keuzes. Iedere Nederlander die besluit om zonnepanelen te installeren, draagt bij aan de transitie naar een schonere en groenere samenleving.

Dus, een welgemeend duimpje omhoog voor elke Nederlander die groen gaat en de energierekening een flinke ‘schop onder de windmolen’ geeft. Houd deze positieve mindset vast, zodat we samen kunnen werken aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal!

Had u het antwoord goed? De volgende keer testen wij uw kennis opnieuw met een andere ‘feit of fabel’. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Deel dit artikel