Vogelnesten onder zonnepanelen: hoe kunt u dit voorkomen?

18 juli 2023

Vogels hebben de ongelofelijke gave om nesten te bouwen op de meest ingenieuze locaties. Vaak zijn deze plekken erg fascinerend om te observeren. Behalve als het uw eigen dak is en ze vogelnesten maken onder uw zonnepanelen; dan wordt het iets minder leuk. Een vogelnest onder uw zonnepanelen kan namelijk de werking van de panelen beïnvloeden, tot extra onderhoudskosten leiden en mogelijk zelfs schade veroorzaken. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen. In deze blog geven we u vijf tips om te voorkomen dat er vogelnesten onder uw zonnepanelen worden gebouwd. Daarnaast geven we een paar tips om uw tuin aantrekkelijker te maken voor vogels, zodat ze daar hun nest bouwen in plaats van op uw dak.

Waarom kiezen vogels voor zonnepanelen?

Voordat we naar de oplossingen gaan, is het belangrijk om eerst te begrijpen waarom vogels überhaupt zonnepanelen kiezen om hun nesten te bouwen. Zonnepanelen bieden vogels een veilige en beschutte locatie, weg van roofdieren en ongunstige weersomstandigheden. Het is een ideale plek voor vogels om te broeden, vooral in stedelijke gebieden waar natuurlijke leefomgevingen beperkt kunnen zijn. Vandaar dat vogelnesten onder zonnepanelen een populaire keuze zijn bij vogels.

Tips om vogelnesten onder zonnepanelen te voorkomen

Als zonnepanelen door een professioneel bedrijf worden geïnstalleerd kunt u er meestal van uitgaan dat het goede kwaliteit is en ze goed zijn geplaatst. Toch wilt u uiteraard niet dat er iets mee gebeurt terwijl u het zelf had kunnen voorkomen. Probeer daarom eens een van deze tips:

Tip 1: installeer vogelwerende producten

Een van de meest effectieve manieren om vogels af te schrikken is door het installeren van vogelwerende producten. Denk hierbij aan vogelpinnen, netten of draadgaas. Die voorkomen dat vogels zich onder uw zonnepanelen kunnen nestelen. Zorg er echter voor dat deze installaties op een veilige manier gebeuren en niet schadelijk zijn voor de vogels.

Tip 2: gebruik visuele afschrikmiddelen

Visuele afschrikmiddelen zoals reflecterende objecten, nep-roofvogels of vogelverschrikkers kunnen effectief zijn in het afschrikken van vogels. Deze objecten kunnen vogels ervan overtuigen dat uw zonnepanelen geen veilige plek zijn om te nestelen.

Tip 3: verwijder bestaande vogelnesten onder zonnepanelen

Als u merkt dat vogels al zijn begonnen met nestelen, is het belangrijk om de nesten te verwijderen. Let hierbij wel op dat u dit op een legale manier doet. In sommige landen is het bijvoorbeeld illegaal om vogelnesten te verwijderen tijdens het broedseizoen. Ook in Nederland is het strafbaar om vogelnesten onder zonnepanelen uit te halen tijdens het broedseizoen. Zorg ervoor dat u de lokale wetgeving volgt en neem zo nodig contact op met een professional.

Tip 4: gebruik geluidsafschrikmiddelen

Geluidsafschrikmiddelen zoals ultrasone apparaten kunnen ook een effectieve manier zijn om vogels weg te houden van uw zonnepanelen. Deze apparaten produceren een geluid dat vervelend is voor vogels, maar niet hoorbaar is voor mensen.

Tip 5: overweeg professionele hulp

Als u er zelf niet in slaagt om de vogels te verjagen, kan het verstandig zijn om hulp te zoeken bij een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in vogelbestrijding. Zij hebben de ervaring en de middelen om het probleem op een veilige en effectieve manier aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van zonnepanelen als dakbedekking. Lees hier meer erover.

Tuin aantrekkelijker maken om vogelnesten onder zonnepanelen te voorkomen

Het aantrekken van vogels naar uw tuin kan een win-winsituatie zijn. Het biedt de vogels een veilige leefomgeving én voorkomt vogelnesten onder uw zonnepanelen. Daarnaast is het gewoon erg leuk om vogels in de tuin te hebben. En vogelnestjes al helemaal, omdat u dan kunt genieten van het gepiep van jonge vogeltjes. Met een beetje geluk kunt u ze zelfs hun eerste vlucht zien maken uit het nest! Hier zijn drie tips om uw tuin aantrekkelijker te maken voor vogels, in de hoop dat ze hier dan ook hun vogelnestje gaan bouwen:

Tip 1: plant inheemse struiken en bomen

Inheemse planten, struiken en bomen bieden de beste bron van voedsel en nestplaatsen voor lokale vogelsoorten. Ze bieden ook beschutting tegen roofdieren en ongunstige weersomstandigheden. Overweeg om planten te kiezen die vruchten, bessen of zaden produceren om de vogels daarnaast een natuurlijke voedselbron te bieden.

Tip 2: zorg voor water

Water is een essentieel element om vogels naar uw tuin te trekken. Dit kan zijn in de vorm van een vogelbad, een vijver of zelfs een eenvoudige schaal met water. Zorg er wel voor dat het water schoon is en regelmatig wordt vervangen om ziekten te voorkomen.

Tip 3: installeer nestkastjes

Het plaatsen van nestkastjes in uw tuin kan een uitnodigende omgeving creëren voor vogels om te nestelen. Zorg ervoor dat de nestkastjes op een veilige plek worden geplaatst. Dat wil zeggen uit de buurt van roofdieren en op een rustige plek waar de vogels niet zullen worden gestoord. Elk type vogel heeft een voorkeur voor een bepaald type en grootte nestkast. Doe daarom wat onderzoek naar de vogelsoorten in uw omgeving om de beste nestkast voor hen te bieden.

Vogels zijn interessante, vaak zelfs hele mooie dieren. Het is dan ook leuk om ze rondom uw huis te kunnen bewonderen. Maar als ze vogelnesten onder uw zonnepanelen gaan maken, wordt het minder leuk. Hopelijk kunt u met bovenstaande tips aan de slag en kunt u zonder problemen van de vogels blijven genieten. Succes!

Deel dit artikel