Waarom terugleverkosten geen belemmering moeten zijn voor de aanschaf van zonnepanelen

24 mei 2024

Onlangs verscheen er een artikel op de hoofdpagina van De Telegraaf dat mensen aan het twijfelen bracht over de aanschaf van zonnepanelen. Hoewel het begrijpelijk is dat nieuws over terugleverkosten enige bezorgdheid kan veroorzaken, is het belangrijk om het volledige plaatje te bekijken.

Terugleverkosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht wanneer u overtollige elektriciteit teruglevert aan het net. Ondanks deze kosten wegen de voordelen van zonnepanelen nog steeds ruimschoots op tegen de nadelen. Hier zijn enkele redenen waarom zonnepanelen een uitstekende investering blijven.

Hoog rendement op zonnepanelen

Wanneer u investeert in zonnepanelen, doet u meer dan alleen een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. U investeert ook in de waarde van uw woning en in uw eigen energie-onafhankelijkheid. De gemiddelde rendementen van zonnepanelen variëren van 6% tot 20%, een behoorlijk hoger percentage dan het huidige rendement op spaargeld bij de bank (gemiddeld 1,7%). Kortom, de investering in een zonnepaneleninstallatie biedt een aanzienlijk hogere waarde dan het geld op de bank laten staan.

Terugleverkosten en besparingen

Hoewel terugleverkosten een rol spelen, is het financiële voordeel van zonnepanelen nog steeds behoorlijk. Zonder terugleverkosten bedroeg de gemiddelde besparing vorig jaar €1200,-. Zelfs als u geen slimme energiemanagementtechnieken toepast of een thuisbatterij heeft, kan de jaarlijkse besparing – van een gemiddeld huishouden met 10 zonnepanelen – nog steeds tussen de €800 en €900 liggen. Dit betekent dat een woning met zonnepanelen altijd meer zal besparen dan een woning zonder zonnepanelen.

Thuisbatterijen: maximale efficiëntie

Het gebruik van een thuisbatterij kan de voordelen van zonnepanelen verder vergroten. Hiermee kunt u als consument extra verdienen door energie op de juiste momenten te gebruiken of terug te leveren aan het net. Thuisbatterijen slaan overtollige energie op die overdag wordt gegenereerd en maken het mogelijk om deze energie ’s avonds of op bewolkte dagen te gebruiken. Dit creëert een verdienmodel dat hoge terugleverkosten kan voorkomen. Thuisbatterijen helpen u om het meeste uit uw zonnepanelen te halen en de terugleverkosten te minimaliseren.

Waardevermeerdering van de woning

Investeren in zonnepanelen kan ook gezien worden als een investering in uw woning. Net zoals bij aandelen of andere investeringen, moet u hier actief mee aan de slag om een goed rendement te behalen. Naast het financiële rendement geeft het ook een goed gevoel omdat u iets positiefs doet voor het milieu. Elke kilowattuur dat u opwekt met zonnepanelen, hoeft niet geproduceerd te worden met fossiele brandstoffen. Bovendien verhoogt een woning met zonnepanelen direct in waarde, wat een aantrekkelijke bonus is voor potentiële kopers.

Conclusie

Zonnepanelen bieden nog steeds een geweldige kans voor huiseigenaren om te besparen op energiekosten, onafhankelijker te worden en de waarde van hun woning te verhogen. De terugleverkosten mogen dan wel een factor zijn om rekening mee te houden, maar ze verminderen de waarde van de investering niet significant. Door slimme energieoplossingen zoals thuisbatterijen te gebruiken, kunnen huiseigenaren nog steeds optimaal profiteren van hun investering in zonnepanelen. Heeft u vragen over terugleverkosten of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. We helpen graag!

Deel dit artikel