Zonnepanelen leveren op bewolkte dagen soms meer rendement op dan bij zonnige dagen. Feit of fabel?

29 maart 2023

FEIT!

Het is een veelvoorkomende misvatting dat zonnepanelen alleen goed presteren op zonnige dagen. In werkelijkheid kunnen zonnepanelen ook op bewolkte dagen energie opwekken en soms zelfs meer rendement opleveren dan op zonnige dagen.

Waarom zonnepanelen soms meer energie opwekken bij bewolking dan bij zon

Dit komt doordat zonnepanelen niet afhankelijk zijn van direct zonlicht, maar van daglicht. Op bewolkte dagen is er nog steeds daglicht aanwezig en dat is voldoende om zonnepanelen te laten werken. Bewolking verspreidt het zonlicht, waardoor de zonnepanelen het licht uit verschillende richtingen kunnen ontvangen en er dus meer licht wordt opgevangen. Soms zorgt dit ervoor dat uw zonnepanelen op bewolkte dagen meer rendement opleveren dan op zonnige dagen.

Daarnaast presteren zonnepanelen beter bij lagere temperaturen, wat vaak het geval is op bewolkte dagen. Op warme zonnige dagen kan de temperatuur van de zonnepanelen flink oplopen met als gevolg dat de efficiëntie kan verminderen. Op bewolkte dagen is de temperatuur van het paneeloppervlak meestal lager, waardoor de panelen efficiënter werken en meer energie kunnen produceren. Dit maakt zonnepanelen een duurzame en betrouwbare bron van energie, ongeacht de weersomstandigheden.

Had u het antwoord goed? De volgende keer testen wij uw kennis opnieuw met een andere ‘feit of fabel’. Schrijf u hiernaast in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Deel dit artikel