Zonnepanelen verwijderen en terugplaatsen, wat zijn de kosten?

25 april 2023

Kent u dat? Heeft u net een paar maanden de zonnepanelen op het dak liggen, moeten er werkzaamheden aan uw dak worden uitgevoerd. Of u gaat verhuizen en wilt de zonnepanelen meenemen naar de nieuwe woning. Gelukkig gaat het verwijderen van zonnepanelen en het terugplaatsen ervan vaak makkelijker dan u denkt. Lees daarom deze blog, want wij leggen u graag uit wat bij zonnepanelen verwijderen en terugplaatsen de kosten zijn en hoe het zit met de garantie.

Waarom zonnepanelen verwijderen en terugplaatsen?

Er zijn vele redenen waarom u uw zonnepanelen even moet verwijderen en weer terugplaatsen. Meestal gaat het om werkzaamheden aan uw dak. Het kan zijn dat u een dakkapel gaat bouwen, verfwerk aan het huis moet verrichten of uw zonnepanelen liever als dakbedekking wilt hebben. Maar er kunnen ook andere redenen zijn. Zo is het mogelijk dat de partij die de zonnepanelen heeft geïnstalleerd geen goede service heeft geleverd waardoor u niet meer tevreden bent. Of u wilt andere zonnepanelen voor een beter rendement.

Kwalitatieve zonnepanelen hebben na 25 jaar toch nog 85% rendement, waardoor ze gemiddeld zo’n 30 tot 40 jaar meegaan. Daarbij hebben omvormers een levensduur van 10 tot 25 jaar. Bij aanschaf wordt het aangeraden om kritisch te kijken naar de levensduur: zo voorkomt u het vroegtijdig verwijderen van zonnepanelen. Daarom plannen de Duurzame Jongens altijd uitgebreide adviesgesprekken in om er zeker van te zijn dat de klant weloverwogen beslissingen neemt.

Zonnepanelen verwijderen en terugplaatsen: dit zijn de kosten

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat zonnepanelen verwijderen en terugplaatsen u gaat kosten. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het belangrijk om te weten om hoeveel zonnepanelen het gaat en of de gehele installatie verwijderd moet worden, of dat het enkel gaat om de panelen zelf. Daarnaast is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe lang het duurt voordat de zonnepanelen weer teruggeplaatst kunnen worden, omdat hier extra tijd voor ingepland moet worden.

De kosten van het tijdelijk verwijderen van zonnepanelen

Zonnepanelen tijdelijk verwijderen brengt kosten met zich mee, dat is logisch. De exacte kosten zijn lastig vooraf te bepalen, omdat bij ieder adres de situatie anders is. De buurman kan bijvoorbeeld lagere kosten hebben dan u, omdat u meer zonnepanelen heeft of een andere installatie. Het beste kunt u daarom een offerte aanvragen bij een erkende zonnepanelen installateur. Het liefst uiteraard bij het bedrijf dat de zonnepanelen in eerste instantie ook heeft geplaatst. Is dit om een of andere reden niet mogelijk, zorg dan dat u voor een betrouwbare nieuwe partij gaat. Dan weet u zeker dat het verwijderen en terugplaatsen van uw zonnepanelen niet meermaals hoeft te gebeuren omdat er iets misgaat. Dat zou natuurlijk zonde zijn van uw geld.

Installatiegarantie: laat het zonnepanelen verwijderen en terugplaatsen over aan professionals

Als u zelf handig bent of vrienden heeft die handig zijn, overweegt u wellicht om zelf de zonnepanelen te verwijderen en terug te plaatsen. Toch is dit niet gelijk het beste plan, ongeacht of het dakpannen of een rieten dak betreft. Bij het plaatsen van de zonnepanelen door professionals heeft u namelijk garantie op zowel de producten als de installatie. Gaat u de zonnepanelen zelf verwijderen en terugplaatsen, dan weten de professionals niet of het op de juiste manier gebeurt. Het is daarom altijd slim om een erkende zonnepanelen installateur in te schakelen. Dan weet u zeker dat het van een leien dakje gaat (snapt u?).

Heeft niet alleen uw dak onderhoud nodig, maar ook uw zonnepanelen? Lees dan ook zeker onze blog over ‘het onderhoud van zonnepanelen’. Succes met de werkzaamheden aan uw dak en laat uw zonnepanelen veilig verwijderen en terugplaatsen. Dan heeft u er het meeste aan!

Deel dit artikel