Zo wordt de ideale hellingshoek van zonnepanelen bepaald

21 september 2023

Wanneer we naar de hemel kijken, is de zon voor ons niet meer dan een stralende bol die ons daglicht en warmte geeft. Maar voor steeds meer mensen is deze gigantische ster ook dé oplossing voor een duurzamere toekomst. Zonnepanelen zijn dan ook een populaire manier geworden om de kracht van de zon te benutten. Toch is het voor optimaal gebruik van de zonnepanelen essentieel om de juiste hellingshoek te kennen. Lees daarom verder om erachter te weten hoe de ideale hellingshoek van zonnepanelen wordt bepaald. Daarnaast vertellen we u graag meer over waarom zonnepanelen een slimme keuze zijn voor de toekomst.

Waarom de hellingshoek voor zonnepanelen belangrijk is

De hoek waaronder zonnepanelen zijn geplaatst, heeft een directe invloed op de hoeveelheid zonlicht die ze kunnen opvangen. Het doel is om het paneel zo te positioneren dat het zoveel mogelijk direct zonlicht opvangt gedurende de dag. Om de hellingshoek van zonnepanelen te bepalen zijn de zonshoogte en de breedtegraad van belang. De zonshoogte is de hoek van de zon ten opzichte van de horizon op het middaguur. En de breedtegraad is de afstand in graden noord of zuid van de evenaar.

Het berekenen van de ideale hellingshoek voor zonnepanelen

De vuistregel voor het bepalen van de optimale hellingshoek voor zonnepanelen is vrij eenvoudig. Het is namelijk zo dat de hoek ongeveer gelijk moet zijn aan de breedtegraad van de locatie. Bijvoorbeeld, als u in Amsterdam woont (ongeveer 52° noordelijke breedtegraad), dan zou de ideale hellingshoek rond de 52° liggen. Echter, voor optimale prestaties tijdens verschillende seizoenen, kunnen aanpassingen nodig zijn. Voeg in de winter 15° toe aan de breedtegraad en trek voor de zomer 15° af van de breedtegraad. Voor de lente en herfst kunt u de exacte breedtegraad gebruiken. Ook de richting van de zonnepanelen kan effect hebben op hoeveel energie ze opwekken. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen de opbrengst van zonnepanelen op het westen ten opzichte van het noorden.

De voordelen van een optimale hellingshoek voor zonnepanelen

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen kan veel voordelen opleveren. Of het nou gaat om een standaard dak of dat u de zonnepanelen op een rieten dak wilt leggen. Wij hebben in elk geval de grootste voordelen voor u op een rijtje gezet:

  1. Maximaliseert de energieopwekking: door het paneel optimaal naar de zon te richten, wordt de hoeveelheid energie die wordt geproduceerd hoger.
  2. Verlengt de levensduur van het paneel: door een optimale hoek te handhaven, wordt oververhitting verminderd, waardoor het paneel langer meegaat. Dit komt mede doordat de juiste hoek de luchtcirculatie achter het paneel bevordert.
  3. Minimaliseert reflectie: zonnepanelen werken het beste wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht kunnen absorberen. Door de ideale hellingshoek voor zonnepanelen te kiezen wordt de reflectie van het zonlicht geminimaliseerd. Dit betekent dat meer licht direct door het paneel wordt opgenomen, wat de efficiëntie verhoogt.
  4. Verbetert de esthetiek: een zonnepaneel dat in de juiste hoek is geplaatst, kan naadloos integreren met het dak van een huis of gebouw. Dit zorgt niet alleen voor een betere functionele werking, maar draagt ook bij aan een aantrekkelijkere visuele uitstraling. Soms is het zelfs mogelijk om zonnepanelen als dakbedekking te gebruiken!
  5. Vermindert onderhoud: in gebieden waar het regelmatig regent of sneeuwt, kan de juiste hellingshoek helpen bij de natuurlijke reiniging van het paneel. Regen kan stof en vuil wegspoelen. Daarbij kan de juiste hoek sneeuwophoping in de winter minimaliseren.
  6. Efficiëntere energieopslag: de juiste hellingshoek voor zonnepanelen betekent dat ze gedurende de dag consistentere energie leveren. Dit zorgt voor een stabieler energieaanbod naar accu’s en energieopslagsystemen, waardoor deze systemen efficiënter kunnen werken.
  7. Optimalisatie van ruimte: door zonnepanelen in de juiste hoek te plaatsen kunnen ze het meeste zonlicht vangen op een zo klein mogelijk oppervlak. Dit is vooral gunstig voor huizen en gebouwen met beperkte ruimte op het dak.

Het kiezen van de juiste hellingshoek voor zonnepanelen is dus cruciaal om de efficiëntie te maximaliseren. Met eenvoudige vuistregels en aanpassingen voor de wisselende seizoenen kunnen huiseigenaren het meeste halen uit hun investering in zonne-energie. Het is in elk geval duidelijk dat zonnepanelen belangrijk zijn voor een duurzamere toekomst. Succes!

Deel dit artikel