Hoe kunt u de opbrengst van uw zonnepanelen meten?

31 augustus 2022

Heeft u onlangs zonnepanelen gekocht bij ons in Sittard of ergens anders, dan bent u natuurlijk benieuwd wat deze zonnepanelen voor u opbrengen. Wat geeft de zon ons aan energie? De opbrengst van uw zonnepanelen is te meten en dus ook te volgen. Tegenwoordig wordt de opbrengst van zonnepanelen meestal bijgehouden in een app. Via zo’n app kunt u bijhouden hoeveel energie uw installatie opwekt. Op deze manier kunt u dus zeer gemakkelijk de opbrengst meten van uw zonnepanelen. U hoeft de opbrengst van de zonnepanelen op deze manier dus eigenlijk niet eens zelf te meten, maar wel te monitoren.

Waarom moet ik meten/monitoren wat de opbrengst van mijn zonnepanelen is?

Door regelmatig de opbrengst te monitoren, heeft u altijd een duidelijk overzicht van wat uw zonnepanelen opleveren. Maar de opbrengst is niet de enige reden om uw zonnepanelen te meten. Door het meten/monitoren kunt u namelijk ook sneller problemen met de panelen herkennen.

Hoe herkent u dan een probleem? Wanneer u regelmatig de opbrengst controleert, zult u zien dat deze vrij gelijkmatig verloopt. Wanneer bij het meten van de zonnepanelenopbrengst opeens blijkt dat de opbrengst terugloopt terwijl hier geen logische verklaring (zoals slechte weersomstandigheden) voor is, dan kan dit betekenen dat er iets mis is met de panelen.

De zonnepanelen kunnen defect zijn of de omvormer werkt niet meer goed. Omvormers gaan normaal gesproken ongeveer twaalf tot veertien jaar mee. Toch kunnen ze al eerder rendement verliezen. Het kan dus zo zijn dat u de omvormer moet vervangen om weer meer opbrengst met uw zonnepanelen te behalen en meten.

Hoe wordt de opbrengst van zonnepanelen gemeten?

Het meten en monitoren van de opbrengst van zonnepanelen kan worden gedaan op verschillende manieren. De gemakkelijkste methode om de opbrengst van de zonnepanelen te meten is om de omvormer te gebruiken. Bij iedere zonnepanelen-installatie hoort een omvormer. Dit kastje kan de energie die wordt opgewekt omzetten in stroom.

Op het beeldscherm van de omvormer kunt u het vermogen en de opbrengst van de panelen aflezen. Meestal wordt de opbrengst per dag en per totaal weergegeven. Op sommige omvormers kunt u zelfs gehele grafieken zien van dag-, maand- en jaaropbrengsten. Tegenwoordig kunnen de meeste omvormers worden gekoppeld aan Wi-Fi, waardoor u de gegevens gemakkelijk kunt inzien in een app.

Overal en altijd inzicht met onze app

Als u zonnepanelen in Limburg heeft aangeschaft via De Duurzame Jongens, dan kunt u gebruikmaken van onze handige app om de opbrengst van uw zonnepanelen te meten. Via de app kunt u namelijk realtime de energieopbrengst van uw zonnepaneleninstallatie bekijken.

Met een slimme meter kunt u ook gelijk zien hoeveel stroom er wordt opgewekt, wat u aan energie verbruikt en wat u terug levert. Op deze manier krijgt u veel meer inzicht in de totale opbrengst van uw panelen en kunt u verschillende periodes met elkaar vergelijken.

Bovendien kan de app u ook inzicht geven in de werking van uw installatie. Wanneer de zonnepanelen niet naar behoren werken, kunt u dat gelijk terugzien in de app. Ook wij krijgen een melding als de bij ons aangekochte panelen niet optimaal werken. Wij kunnen dan samen kijken naar een passende oplossing.

Deel dit artikel