Waar moet ik de omvormer voor zonnepanelen plaatsen?

25 oktober 2022

Of u nu zonnepanelen in Valkenburg, Hoensbroek, Maasbree of waar dan ook laat plaatsen, dan zult u ook een omvormer voor de zonnepanelen nodig hebben. Deze zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in bruikbare stroom voor uw elektrische apparaten. Maar als u eenmaal eentje voor zonnepanelen heeft uitgezocht, waar gaat u hem dan plaatsen? Dat is de grote vraag waar we in deze blog antwoord op gaan geven. Het is namelijk niet zo eenvoudig om te bepalen waar de omvormer geplaatst moet worden en we geven u graag advies hierover.

Verschillende plekken om de omvormer te plaatsen

De mogelijke opties voor waar de omvormer van de zonnepanelen geplaatst kan worden, zijn vrij beperkt. Dat komt omdat ze vrij veel ruimte in beslag nemen. Bovendien vormen ze een knooppunt van kabels en kunnen ze bij zonnig weer een hoog piepend geluid afgeven. Het is dus wel zo fijn als het apparaat een beetje uit de buurt van uw leefruimte geplaatst wordt. De drie plekken die mogelijk geschikt zijn, zijn in de garage/schuur, op zolder (onder het dak) en buiten (onder een afdak). Mocht u uiteindelijk nog zonnepanelen willen bijplaatsen, dan is er wellicht een extra omvormer nodig. Als dit in uw hoofd speelt tijdens het plaatsen, is het goed om alvast die ruimte in te calculeren.

U heeft nu dus drie mogelijke opties, maar nu vraagt u zich waarschijnlijk af: “Kan ik de het het beste direct onder het dak plaatsen?”, “Ga ik voor de schuur?”, “Of is toch buiten de beste optie?”. Deze keuze is niet zo gemakkelijk te bepalen. Welke zaken zijn bepalend voor de beste plek?

Koeling

Een belangrijk aspect bij het kiezen van de beste plek is de warmteafvoer. Omvormers produceren namelijk een grote hoeveelheid warmte en het is belangrijk dat deze warmte goed kan worden afgevoerd. Als dit niet het geval is, dan zal er rendement verloren gaan bij langdurige zon en de levensduur worden verkort van het apparaat. Het is daarom niet slim om de omvormer onder een slecht geïsoleerd dak te plaatsen. Kies het liefste voor een plek die koel is. Hoe beter de koeling, hoe hoger het rendement van de zonnepanelen.

Weerstand van de kabel naar de meterkast

Ook moet er worden onderzocht of de omvormer beter dicht bij de meterkast of dicht bij de zonnepanelen geplaatst kan worden. Als het apparaat dicht bij de meterkast wordt geplaatst, dan is er een langere DC-kabel (gelijkstroom) nodig. Wordt de omvormer vlak bij de zonnepanelen gehangen, dan is er een langere AC-kabel (wisselstroom) nodig.

Bij de transport van stroom is er altijd een klein verlies. Dit komt omdat elektriciteitskabels altijd een bepaalde weerstand hebben. Het wordt daarom aangeraden om de kabelroute van de zonnepanelen naar de meterkast zo kort mogelijk te houden.

Het antwoord op de vraag hoe hoog het verlies is en of het beter is om de omvormer dicht bij de zonnepanelen of dicht bij de meterkast te plaatsen, is voor een groot deel afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Over het algemeen geldt: zijn er veel zonnepanelen in serie geschakeld, dan kan het apparaat beter dicht bij de meterkast worden geplaatst.

Grootte en geluid van de omvormer

Grote modellen beschikken meestal over een ventilator. Bij zonnig weer schiet deze ventilator aan en begint deze een hoog, zoemend geluid te produceren. We raden dus aan het niet op een plek te hangen waar u ongestoord uw dagelijkse activiteiten wilt uitvoeren.

Ook is het niet handig om de omvormer in de slaapkamer te plaatsen. In de zomer kan het apparaat namelijk al vroeg in de ochtend beginnen met tikken en piepen. Dit geluid zal lichte slapers ontroven van hun slaap.

Moderne en kleine modellen zijn over het algemeen vrij stil. Ze produceren nog maar een heel zacht geluid. Bij deze hoeft er dus minder rekening gehouden te worden met het geluid als er wordt gezocht naar een geschikte plek.

Geschikt voor buitenmontage?

Mocht u overwegen om de omvormer buiten te plaatsen, dan moet u natuurlijk wel goed controleren of deze ook wel geschikt is voor buitenmontage. Niet iedere omvormer kan namelijk tegen vocht en condens. Tegenwoordig zijn de meesten wel geschikt om buiten te plaatsen; ze hoeven vaak niet eens onder een afdak te staan.

U kunt het apparaat het beste plaatsen op een plek waar hij zijn warmte goed kwijt kan, een plek die niet te stoffig is en een plek waar u geen last zult hebben van het geluid. Vaak is het ook slim om hem zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen. Een ideale plek is bijvoorbeeld een koele garage.

Advies over omvormer zonnepanelen en waar deze te plaatsen

We snappen dat het lastig kan zijn om te bepalen waar u de omvormer voor uw zonnepanelen wilt laten plaatsen. Koopt u zonnepanelen in Limburg bij De Duurzame Jongens, dan komen onze experts graag bij u thuis kijken om u te adviseren over de beste plek voor de omvormer. Neem hiervoor contact op met één van onze deskundige medewerkers.

Deel dit artikel