Waar moet ik de omvormer voor zonnepanelen plaatsen?

25 oktober 2022

Als u zonnepanelen in Valkenburg, Hoensbroek, Maasbree of waar dan ook laat plaatsen, dan zult u ook een omvormer voor de zonnepanelen nodig hebben. Deze zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in bruikbare stroom voor uw elektrische apparaten. Maar als u eenmaal een omvormer voor zonnepanelen heeft uitgezocht, waar gaat u hem dan plaatsen? Dat is de grote vraag waar we in deze blog antwoord op gaan geven. Het is namelijk niet zo eenvoudig om te bepalen waar de omvormer geplaatst moet worden en we geven u graag advies hierover.

Verschillende plekken om de omvormer te plaatsen

De mogelijke opties voor waar de omvormer van de zonnepanelen geplaatst kan worden, zijn vrij beperkt. Dat komt omdat omvormers vrij veel ruimte in beslag nemen. Bovendien vormen ze een knooppunt van kabels en kunnen ze bij zonnig weer een hoog piepend geluid afgeven. Het is dus wel zo fijn als de omvormer een beetje uit de buurt van uw leefruimte geplaatst wordt. De drie plekken die mogelijk geschikt zijn om uw omvormer voor zonnepanelen zowaar te plaatsen zijn in de garage/schuur, op zolder (onder het dak) en buiten (onder een afdak).

Zonnepanelen gelegd – waar moet ik de omvormer plaatsen?

U heeft nu dus drie mogelijke opties om de omvormer te plaatsen. Maar nu vraagt u zich waarschijnlijk af: “Kan ik de omvormer het beste direct onder het dak plaatsen?”, “Ga ik voor de schuur?”, “Of is toch buiten de beste optie?”. Deze keuze is niet zo gemakkelijk te bepalen. Welke zaken zijn bepalend voor de beste plek van de omvormer?

Koeling

Een cruciaal aspect bij het kiezen van de beste plek voor de omvormer is de warmteafvoer. Omvormers produceren namelijk een grote hoeveelheid warmte en het is belangrijk dat deze warmte goed kan worden afgevoerd. Als dit niet het geval is, dan zal de omvormer bij langdurige zon rendement verliezen en wordt de levensduur van het apparaat korter. Het is daarom niet slim om de omvormer onder een slecht geïsoleerd dak te plaatsen. Kies het liefste voor een plek die koel is. Hoe beter de koeling, hoe hoger het rendement van de zonnepanelen.

Weerstand van de kabel naar de meterkast

Ook moet er worden onderzocht of de omvormer beter dicht bij de meterkast of dicht bij de zonnepanelen geplaatst kan worden. Als de omvormer dicht bij de meterkast wordt geplaatst, dan is er een langere DC-kabel (gelijkstroom) nodig. Wordt de omvormer vlak bij de zonnepanelen gehangen, dan is er een langere AC-kabel (wisselstroom) nodig.

Bij de transport van stroom is er altijd een klein verlies. Dit komt omdat elektriciteitskabels altijd een bepaalde weerstand hebben. Het wordt daarom aangeraden om de kabelroute van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast zo kort mogelijk te houden.

Het antwoord op de vraag hoe hoog het verlies is en of het beter is om de omvormer dicht bij de zonnepanelen of dicht bij de meterkast te plaatsen, is voor een groot deel afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Over het algemeen geldt: zijn er veel zonnepanelen in serie geschakeld, dan kan de omvormer beter dicht bij de meterkast worden geplaatst.

Grootte en geluid van de omvormer

Grote modellen omvormers beschikken meestal over een ventilator. Bij zonnig weer schiet deze ventilator aan en begint deze een hoog, zoemend geluid te produceren. We raden dus aan om grote omvormers niet op een plek te hangen waar u ongestoord uw dagelijkse activiteiten wilt uitvoeren.

Ook is het niet handig om de omvormer in de slaapkamer te plaatsen. In de zomer kan de omvormer namelijk al vroeg in de ochtend beginnen met tikken en piepen. Dit geluid zal lichte slapers ontroven van hun slaap.

Moderne, (kleine) omvormers zijn over het algemeen vrij stil. Ze produceren nog maar een heel zacht geluid. Bij dit soort omvormers hoeft er dus minder rekening gehouden te worden met het geluid als er wordt gezocht naar een geschikte plek.

Geschikt voor buitenmontage?

Mocht u overwegen om de omvormer buiten te plaatsen, dan moet u natuurlijk wel goed controleren of de omvormer ook wel geschikt is voor buitenmontage. Niet iedere omvormer kan namelijk tegen vocht en condens. Tegenwoordig zijn de meeste omvormers wel geschikt om buiten te plaatsen; ze hoeven vaak niet eens onder een afdak te staan.

Dus, waar kan ik de omvormer van mijn zonnepanelen plaatsen?

U kunt de omvormer het beste plaatsen op een plek waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan, een plek die niet te stoffig is en een plek waar u geen last zult hebben van het geluid. Vaak is het ook slim om de omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen. Een ideale plek om een omvormer te plaatsen is bijvoorbeeld een koele garage.

Advies over omvormer zonnepanelen en waar deze te plaatsen

We snappen dat het lastig kan zijn om te bepalen waar u de omvormer voor uw zonnepanelen wilt laten plaatsen. Koopt u zonnepanelen in Limburg bij De Duurzame Jongens, dan komen onze experts graag bij u thuis kijken om u te adviseren over de beste plek voor de omvormer. Neem hiervoor contact op met één van onze deskundige medewerkers.

Deel dit artikel