Wat is goedkoper: elektrische verwarmen of stoken op gas?

16 maart 2022

Het elektrisch verwarmen van uw woning is op dit moment een veelbesproken onderwerp. Dat heeft alles te maken met de extreem hoge gasprijzen, waardoor mensen op zoek gaan naar goedkopere oplossingen. De Duurzame Jongens krijgen hier veel vragen over. Hoog tijd om daar eens uitgebreid antwoord op te geven.

Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan elektrisch verwarmen met een warmtepomp in plaats van stoken op gas. Elektrisch verwarmen heeft een hoog rendement en laag energieverbruik. En in combinatie met zonnepanelen en goede isolatie wordt het echt interessant.

Gas VS elektra

Elektriciteit als bron voor verwarmen is hét alternatief voor de traditionele cv-ketel. Met zonnepanelen en windmolens kunnen we elektriciteit energieneutraal opwekken, waardoor we minder CO₂ uitstoten. Gas wordt steeds duurder en zal op termijn beperkt beschikbaar zijn.

Uw woning elektrisch verwarmen met een warmtepomp is nu al goedkoper dan verwarmen op gas. Maar let wel op, want niet alle elektrische verwarming is zuinig. Het is belangrijk om goed te kijken naar het verbruik van elektriciteit. Wanneer uw apparaten onzuinig zijn, heeft u niet genoeg aan uw opgewekte energie en heeft u alsnog elektriciteit van het net nodig.

Combinatie met zonnepanelen en isolatie

Elektrisch verwarmen wordt steeds populairder. Dat heeft twee redenen: het duurder en schaarser worden van gas én de komst van zonnepanelen. Mensen wekken hun eigen stroom op, die ze vervolgens verbruiken. Over enkele jaren zal aardgas volledig verdwijnen. Dit betekent dat de vraag naar elektriciteit enorm zal stijgen. We moeten dus efficiënt en met minder stroom onze huizen verwarmen. Gelukkig is dat mogelijk.

De belangrijkste basis is een goed geïsoleerde woning. Dat maakt uw leefomgeving gezonder, draagt bij aan een beter klimaat én maakt uw woning meer waard. Daarnaast bestaan er verschillende alternatieven voor de cv-ketel, zoals een elektrische warmtepomp en infraroodpanelen. En laten we de airco’s niet vergeten!

De combinatie met zonnepanelen maakt elektrisch verwarmen nog aantrekkelijker. Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is afhankelijk van hoeveel elektriciteit er nodig is. Hierbij geldt: hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe minder elektriciteit u nodig heeft. Geld besparen begint natuurlijk bij minder energie verbruiken.

Voordelen van elektrisch verwarmen:

  • Huis energiezuinig verwarmen
  • Lagere vaste lasten
  • Ideaal met zonnepanelen
  • Veel verschillende duurzame opties
  • Geen gasaansluiting nodig

Kortom, het loont om uw huis elektrisch te verwarmen. Bekijk deze video om een beter beeld te krijgen van de besparingen aan de hand van enkele simpele rekensommetjes.

Diverse beschikbare subsidies

Als u een elektrische warmtepomp aanschaft kunt u subsidie krijgen. Ook voor zonnepanelen zijn er interessante regelingen, zoals de btw-teruggave en salderingsregeling. Verder kunt u gebruikmaken van de Duurzaamheidslening. De Duurzame Jongens regelen het voor u!

Het is een goed moment om de overstap te maken naar duurzame energie. In een vrijblijvend adviesgesprek kijken we graag samen met u naar de mogelijkheden.

Deel dit artikel