Wat is goedkoper: elektrisch verwarmen of stoken op gas?

16 maart 2022

Het elektrisch verwarmen van uw woning is op dit moment een veelbesproken onderwerp. Dat heeft alles te maken met de extreem hoge gasprijzen, waardoor mensen op zoek gaan naar goedkopere oplossingen. De Duurzame Jongens krijgen hier veel vragen over. Hoog tijd om daar eens uitgebreid antwoord op te geven.

De verschillen tussen elektrisch verwarmen of gas

Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan elektrisch verwarmen met een warmtepomp in plaats van stoken op gas. Elektrisch verwarmen heeft een hoog rendement en laag energieverbruik. En in combinatie met zonnepanelen en goede isolatie wordt het pas echt interessant. Elektrische verwarmingssystemen worden daarnaast steeds efficiënter en betaalbaarder, wat bijdraagt aan de toenemende populariteit. Met name in het kader van de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Wat is goedkoper, stoken op gas of elektrisch?

Elektriciteit als bron voor verwarmen is hét alternatief voor de traditionele cv-ketel. Met zonnepanelen en windmolens kunnen we elektriciteit energieneutraal opwekken, waardoor we minder CO₂ uitstoten. Gas wordt steeds duurder en zal op termijn beperkt beschikbaar zijn. Uw woning elektrisch verwarmen met een warmtepomp is nu al goedkoper dan verwarmen op gas – lees hier hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor een warmtepomp. Maar let wel op, want niet alle elektrische verwarming is zuinig. Het is belangrijk om goed te kijken naar het verbruik van elektriciteit. Wanneer uw apparaten onzuinig zijn, heeft u niet genoeg aan uw opgewekte energie. Dan heeft u alsnog elektriciteit van het net nodig. In dat geval is er weinig verschil tussen gas of elektrisch verwarmen.

Gas of elektrisch verwarmen, wat kiest u?

We begrijpen dat het lastig kiezen is tussen elektrisch verwarmen of gas, omdat er veel verschillende factoren meespelen. Toch hebben wij een aantal redenen waardoor u wellicht overgehaald wordt:

Combinatie elektrisch verwarmen met zonnepanelen en isolatie

Elektrisch verwarmen wordt steeds populairder. Dat heeft twee redenen: het duurder en schaarser worden van gas én de komst van zonnepanelen. Mensen wekken hun eigen stroom op, die ze vervolgens verbruiken. Over enkele jaren zal aardgas volledig verdwijnen. Dit betekent dat de vraag naar elektriciteit enorm zal stijgen. We moeten dus efficiënt en met minder stroom onze huizen verwarmen. Gelukkig is dat mogelijk. De belangrijkste basis is een goed geïsoleerde woning. Dat maakt uw leefomgeving gezonder, draagt bij aan een beter klimaat én maakt uw woning meer waard. Daarnaast bestaan er verschillende alternatieven voor de cv-ketel, zoals een elektrische warmtepomp en infraroodpanelen. En laten we de airco’s niet vergeten! Bang dat deze te veel opvallen? Lees dan onze blog met manieren om uw airco weg te werken.

subtiele airco, elektrisch verwarmen

De combinatie met zonnepanelen maakt elektrisch verwarmen nog aantrekkelijker. Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is afhankelijk van hoeveel elektriciteit er nodig is. Hierbij geldt: hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe minder elektriciteit u nodig heeft. Geld besparen begint natuurlijk bij minder energie verbruiken. Bij nieuwe woningen is het vaak zelfs mogelijk om zonnepanelen als dakbedekking te gebruiken.

Voordelen van elektrisch verwarmen in plaats van gas

  • Huis energiezuinig verwarmen
  • Lagere vaste lasten
  • Ideaal met zonnepanelen
  • Veel verschillende duurzame opties
  • Geen gasaansluiting nodig
  • Milieuvriendelijkheid
  • Minder onderhoud
  • Makkelijker en goedkoper te installeren dan gasverwarmingssystemen
  • Veiliger, omdat er geen risico is op gaslekken, koolmonoxidevergiftiging en ontploffingen
  • Flexibeler en gerichter verwarmen

Kortom, het loont om uw huis elektrisch te verwarmen. Bekijk deze video om een beter beeld te krijgen van de besparingen, aan de hand van enkele simpele rekensommetjes.

Diverse beschikbare subsidies voor elektrisch verwarmen

Als u een elektrische warmtepomp aanschaft kunt u subsidie krijgen. Ook voor zonnepanelen zijn er interessante regelingen, zoals de btw-teruggave en salderingsregeling. Verder kunt u gebruikmaken van de Duurzaamheidslening. Dus, wat is goedkoper, stoken op gas of elektrisch verwarmen? Daar heeft u nu hopelijk antwoord op. De Duurzame Jongens regelen alles in elk geval graag voor u! Nu is een goed moment om de overstap te maken naar duurzame energie. In een vrijblijvend adviesgesprek kijken we graag samen met u naar de mogelijkheden, zoals hoeveel zonnepanelen op uw dak passen. Spreken we u snel?

Deel dit artikel