Werken zonnepanelen in de schaduw?

11 juli 2022

Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin jouw zonnepanelen in de schaduw liggen. Wellicht staat de schoorsteen net in de weg voor de zon om voldoende zonlicht te bieden of groeit de boom van de buren net iets harder dan gedacht. Ook in de wintermaanden, in de vroege ochtenden en ’s avonds laat krijgen jouw zonnepanelen wel eens te maken met schaduw. Maar is het eigenlijk erg als jouw zonnepanelen (deels) in de schaduw liggen? Heb je nog wel voldoende energieopbrengst als je zonnepanelen in de schaduw liggen? Dit zijn allemaal vragen die waarschijnlijk door je hoofd spoken als jij pas zonnepanelen hebt aangeschaft en ziet dat ze niet volledig bedekt zijn met zon. In deze blog geven we daarom antwoord op de vraag: “werken zonnepanelen in de schaduw?”.

Werken zonnepanelen als ze in de schaduw liggen?

Om maar meteen tot het antwoord te komen: ieder zonnepaneel reageert anders op schaduw. We zullen dit nader toelichten door een aantal verschillende panelen en hun werking te benoemen. We kunnen echter wel stellen dat schaduw op een zonnepaneel de opbrengst van de gehele zonnepaneleninstallatie verlaagt. Vooral ‘harde schaduw’, zoals schaduw van een dakkapel of boom, heeft invloed op de opbrengst van een zonnepaneel.

Verschillende soorten zonnepanelen en hun werking in de schaduw

Krijgt een standaard zonnepaneel te maken met schaduw op een enkele cel? Dan neemt de weerstand in deze cel toe en is de stroom niet meer in staat om goed te lopen. Aangezien de andere cellen wel bedekt zijn met zon, zal alle stroom door deze cel worden geperst en kan deze erg heet worden (hot spot). Dit kan leiden tot een kapotte cel. Maar gelukkig bestaat er tegenwoordig de bypass diode. Deze kan de cel uitschakelen als er te veel weerstand is, zodat de stroom niet meer door de cel loopt, maar door de bypass diode.

Standaard zonnepanelen met 60 cellen en 3 diodes

Het is echter te duur en onpraktisch om iedere cel te voorzien van een bypass diode. In een standaard zonnepaneel met 60 cellen zitten er daarom meestal drie. Dat betekent wel, dat mocht er bijvoorbeeld een blaadje vallen op één cel, dat er meteen 20 cellen worden uitgeschakeld. Dat is 33% verlies aan zonne-energie.

Zonnepanelen met cellen met koperen basis

Sommige zonnepanelen hebben Maxeon cellen. Deze hebben een koperen basis met daarop het silicium. Deze zonnepanelen werken beter in de schaduw, omdat ze dankzij hun koperen basisplaatjes minder gevoelig zijn voor hotspots. Er is daarom geen diode nodig om de cel te beschermen. Niet alleen werken Sunpower cellen beter in de schaduw dan standaard zonnepanelen, ze werken ook beter bij bewolking en weinig licht.

Dunne film zonnepanelen

Sinds 2019 worden dunne film zonnepanelen niet vaak meer gebruikt. Toch zijn ze interessant, omdat ze heel anders op schaduw reageren dan andere zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen zijn opgebouwd uit langwerpige, parallel lopende cellen die van onder tot boven over het paneel lopen. Door het grote oppervlak van de cellen in combinatie met de lage stroomsterktes heeft een dunne film zonnepaneel meestal geen diodes nodig. Hierdoor worden bij schaduw alleen de cellen beïnvloed die ook echt in de schaduw liggen. Schaduw heeft om die reden minder invloed op deze zonnepanelen. Toch kan het nuttig zijn om van optimizers gebruik te maken.

De conclusie is dus dat alle zonnepanelen anders werken in de schaduw. Dit is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van je zonnepanelen in Limburg. Op onze website kun je verschillende soorten zonnepanelen met elkaar vergelijken. Wil je weten welke zonnepanelen het beste blijven werken in de schaduw? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden én installeren van de beste zonnepanelen.

Deel dit artikel