Hoe zit het met de zonnepanelen opbrengst in de herfst en winter?

27 oktober 2022

Het aanschaffen van zonnepanelen heeft voor iedereen hetzelfde doel: een maximale opbrengst om energiekosten te verlagen en uiteindelijk op de energierekening te besparen. De opbrengst van uw zonnepanelen is echter niet iedere maand hetzelfde. Dit is o.a. afhankelijk van de weersomstandigheden, die per seizoen sterk kunnen verschillen.

Wij krijgen steeds vaker de vraag hoe het zit met de zonnepanelen opbrengst in de herfst en winter. In dit artikel vindt u het antwoord.

Licht is essentieel

Eigenlijk werken zonnepanelen heel simpel: ze zetten zonlicht om in stroom. Licht is dus essentieel om het meeste uit uw zonnepanelen te halen. Hoe meer licht ze opvangen, hoe beter.

Momenteel zitten we in de herfstperiode. Nog steeds met aangename temperaturen en redelijk veel zonuren. Ideaal weer voor uw zonnepanelen. Maar hoe meer we richting de winter gaan, hoe korter en kouder de dagen worden. Kunnen we het zonnige weer nog even vasthouden, dan is dit goed voor de opbrengst. Vooral de combinatie van kouder en zonnig weer is perfect. De zonnecellen waaruit de panelen zijn opgebouwd, geleiden elektriciteit namelijk beter bij lagere temperaturen. Daardoor werken ze beter.

Het hele jaar door energie opwekken

Dat de opbrengst in de herfst- en wintermaanden minder is dan de rest van het jaar, is logisch. Maar door het zonlicht blijven uw panelen gewoon energie opwekken. En daar gaat het om. Hoeveel uw zonnepanelen precies opwekken is, naast de seizoensinvloeden, ook afhankelijk van andere factoren. Zoals dakligging en schaduwval. Zo worden ze meesten richten het zuiden geplaatst, maar ook zonnepanelen op het westen kunnen interessant zijn. Lees hier waarom.

Wij merken dat veel mensen pas in het voorjaar hun zonnepanelen willen aanschaffen. Uiteraard is iedereen daar vrij in, maar zonnepanelen wekken het hele jaar door energie op. Eigenlijk is het dus nooit te vroeg of te laat voor zonnepanelen. In de lente wekken zonnepanelen natuurlijk het meeste op. De zon staat dan hoog, er zijn veel zonuren en het is nog lekker koel. Als u ervoor kiest om de zonnepanelen te laten plaatsen in de winter, bent u ruim op tijd klaar om hiervan te profiteren. Wij zeggen: gewoon doen!

De invloed van temperaturen

Veel mensen denken dat hoge(re) temperaturen beter zijn voor de opbrengst. In tegendeel, want bij zonnepanelen opbrengst is de temperatuur van het paneel belangrijk en niet de buitentemperatuur. Op een warme zomerdag kan een paneel tot wel 65 graden worden. En u raadt het al: dat vermindert de opbrengst juist!

Maar wat is dan de ideale buitentemperatuur voor uw zonnepanelen? Het antwoord is 25 graden. Is het warmer, dan staat elke graad gelijk aan 0,5% minder vermogen. Wel is het zo dat warme zomerdagen gecompenseerd worden door de hoeveelheid zonuren. Dit maakt het verlies over een langere tijd marginaal.

Opbrengst per maand

Resumé: de opbrengst van uw zonnepanelen verschilt door het jaar heen. In mei, juni en juli levert de installatie het meeste rendement op door de combinatie van zonnig en fris weer. Onderstaand ziet u een afbeelding als voorbeeld van hoeveel stroom de zonnepanelen per maand opwekken. En op de vraag ‘of het slim is om te wachten tot het voorjaar met de aanschaf van zonnepanelen? Nou, niet echt. De tijd tussen de winter en het voorjaar is een ideaal moment. Zo pakt u de maanden met de hoogste opbrengst gelijk mee.

Voorbeeld van opbrengst zonnepanelen over een heel jaar

Deel dit artikel