Wat is de opbrengst van mijn zonnepanelen op het westen?

24 mei 2023

Tegenwoordig hoeft niet meer te worden uitgelegd dat zonnepanelen een duurzame investering zijn. U bespaart immers niet alleen op de energiekosten, maar u helpt ook het klimaat een handje. Een win-win situatie dus. Bijna elk dak is wel geschikt voor zonnepanelen, maar wat het oplevert verschilt nogal. In deze blog kijken we naar wat de opbrengst is van zonnepanelen op het westen. Lees dus snel verder!

Waarom zijn zonnepanelen op het dak op het westen interessant?

Er wordt altijd geroepen dat zonnepanelen op het zuiden plaatsen de beste keuze is en dat zonnepanelen in de schaduw weinig opleveren. Toch is het antwoord niet zo zwart-wit. Zonnepanelen op het dak op het westen plaatsen is namelijk best interessant. Zo halen de zonnepanelen op het zuiden hun maximale productie binnen rond het midden van de dag. De vraag naar elektriciteit is op dit tijdstip echter vaak lager dan bijvoorbeeld in de avond. Bij zonnepanelen die op het westen gericht zijn komt de meeste productie juist aan het einde van de dag binnen. En laat dat nou net het tijdstip zijn waarop mensen thuiskomen en van de elektriciteit gebruik gaan maken.

De opbrengst van zonnepanelen op het westen

Wat de opbrengst van zonnepanelen op het westen is, hangt af van verschillende factoren. Zo wordt er onder andere gekeken naar de hellingshoek. Voor zonnepanelen op het westen gericht kan het beste gekozen worden voor een hellingshoek tussen de 10 en 30 graden. Daken zijn vaak schuiner dan dit, maar de helling kan meestal tijdens en door middel van de installatie worden gecorrigeerd. Daarnaast kan het rendement van zonnepanelen op het westen worden verbeterd door het toevoegen van optimizers. Deze zorgen ervoor dat de zonnepanelen los van elkaar het maximale vermogen uit ieder zonnepaneel zullen halen. Dat is erg handig als bijvoorbeeld een paar zonnepanelen al in de schaduw liggen, maar de rest wel nog zon vangt. Tevens hangt de opbrengst van zonnepanelen op het westen af van het type zonnepanelen dat u kiest. Laat u daarom altijd goed adviseren voordat u kiest waar u de zonnepanelen laat plaatsen.

Zonnepanelen op het westen gericht vergeleken met andere richtingen

Laten we vooropstellen dat het rendement voor zonnepanelen, ook op het westen, altijd goed is. Zonnepanelen gaan namelijk langer mee dan de duur van het terugverdienen. Hoe lang het duurt voordat u de zonnepanelen heeft terugverdiend verschilt echter wel per richting. Zo levert het noorden het minste op, omdat de zon hier het minst lang op schijnt. Zoals aangegeven levert het zuiden de meeste productie, omdat de zon daar op schijnt op het heetst van de dag. Mocht u er echter voor kiezen om aan beide kanten van het dak zonnepanelen te leggen, dan is de combinatie west-oost beter dan zuid-noord. Dit komt omdat de opbrengst van zonnepanelen op het westen en oosten prima is. Er schijnt namelijk zowel in de ochtend (oosten) als in de avond (westen) zon op. Samen levert dat meer op dan de hoge productie van het zuiden en de minimale productie van het noorden.

Het rendement van zonnepanelen op het westen

Het rendement van zonnepanelen op het westen is beter dan u waarschijnlijk denkt. Zo is het rendementsverlies vaak minder groot dan verwacht. Dat heeft te maken met de hierboven genoemde redenen zoals het aantal uren zon, het tijdstip waarop de energie wordt opgewekt en de hellingshoek. Daarbij komt dat zonnepanelen door de jaren heen steeds verder zijn gedaald in kosten en dat een zonnepaneel meer opbrengt. En sinds 1 januari 2023 betaalt u zelfs geen btw meer over de zonnepanelen.

Advies over zonnepanelen op het westen van professionals

Zonnepanelen gericht op het westen kan een goede investering zijn. Om er zeker van te zijn dat u het maximale uit uw investering haalt, kunt u altijd het beste contact opnemen met een professioneel installatiebedrijf zoals De Duurzame Jongens. Met jarenlange ervaring in het plaatsen van zonnepanelen kunnen wij u alles vertellen over de beste oplossingen voor uw woning. Daarnaast kunnen we u alle informatie geven over hoe u bijvoorbeeld de zonnepanelen kunt onderhouden.

De opbrengst van zonnepanelen op het westen is dus zeker een goed idee. Wilt u nog meer investeren in duurzaamheid? Wat dacht u dan van het plaatsen van een airco? Laat u vooral adviseren over de beste airco waarmee u kunt verwarmen.

Deel dit artikel