Er ligt sneeuw op de zonnepanelen, wat nu?

31 mei 2022

U heeft de keuze gemaakt om zonnepanelen te laten leggen op uw dak. De wintermaanden zijn aangebroken en er is kans op sneeuw, of het heeft daadwerkelijk gesneeuwd. We begrijpen dat u zich afvraagt: ‘werken zonnepanelen als er sneeuw op ligt?’ Om uw vragen en zorgen weg te nemen, zullen wij in deze blog antwoord geven op de vraag of door sneeuw de productiviteit van zonnepanelen kan afnemen en of sneeuw schadelijk kan zijn voor de zonnepanelen die u op uw dak heeft laten installeren.

Gevolgen van sneeuw op zonnepanelen

Zoals u waarschijnlijk al weet, werken zonnepanelen op basis van zonlicht. Aan de hand van het zonlicht kan er energie opgewekt worden. In de zomermaanden hebben we uiteraard een stuk meer zonuren waarin energie kan worden opgewekt. In de wintermaanden hebben we een stuk minder zonuren tot onze beschikking, wat logisch is omdat de dagen in de winter ook korter zijn. Dit wil zeggen dat de totale opgewekte zonne-energie in de winter iets lager ligt.

Wanneer er sneeuw op de zonnepanelen ligt, dan kan er voor een minder hoog rendement gezorgd worden. Sneeuw op zonnepanelen zorgt er namelijk voor dat er minder tot geen zon op de panelen kan schijnen. Hierdoor komt er dus veel minder energie vrij. Aan de hand van de monitoringsapp van de panelen kunt u wel altijd goed in de gaten houden hoeveel energie er wordt gewekt door de zonnepanelen. Mocht de sneeuw op de zonnepanelen echt voor cijfers gaan zorgen waar u zich niet prettig bij voelt, dan kunt u ons altijd contacteren om vragen beantwoord te krijgen. Wij adviseren u graag over uw situatie als er sneeuw op uw zonnepanelen ligt en het rendement gezakt is.

Sneeuw op zonnepanelen verwijderen

Blijft sneeuw liggen op zonnepanelen? Als u sneeuw op uw zonnepanelen heeft liggen, dan stellen in de meeste gevallen voor om niet gelijk actie te ondernemen. Meestal zal de sneeuw namelijk vanzelf van de zonnepanelen afglijden, waardoor deze dus geen gevolgen zal hebben voor uw energieopwekking. Mocht het toch voorkomen dat de sneeuw wat langer blijft liggen, dan zou u ervoor kunnen kiezen om de panelen schoon te laten vegen. Echter raden wij dit af. Er komen namelijk veel risico’s kijken bij het verwijderen van sneeuw op uw dak terwijl er maar een kleine kans is dat uw energieopwekking misloopt doordat er sneeuw op de zonnepanelen ligt.

Wilt u toch de sneeuw van uw dak af (laten) halen, dan raden wij dat alleen aan als u de sneeuw van een plat dak wilt (laten) verwijderen. Let er in dat geval wel op dat u op een veilige manier op het dak weet te komen en er ook weer vanaf kan. U kan door middel van een zachte borstel de zonnepanelen vrij maken van de sneeuw. Harde voorwerpen als krabbers gebruiken wordt sterk afgeraden omdat u op deze manier de zonnepanelen kunt beschadigen.

Smelt sneeuw op zonnepanelen?

De sneeuw die blijft liggen op de zonnepanelen zou er dus voor kunnen zorgen dat er minder energie opgewekt wordt. Wat mensen zich daarom vaak afvragen, is of sneeuw smelt op zonnepanelen. Dit is niet het geval. Zonnepanelen zelf geven namelijk niet veel warmte af waardoor de sneeuw zou smelten op zonnepanelen. Zonnepanelen nemen voornamelijk warmte op. Als u de angst heeft dat sneeuw schade zou aanbrengen aan uw zonnepanelen, dan kunnen we u gerust stellen. Dat zal namelijk niet snel gebeuren.

Mocht u nog meer vragen hebben rondom sneeuw op zonnepanelen? Neem dan gerust contact met ons op via de website of geef ons een belletje. Voor meer informatie over zonnepanelen en schaduw, kun je onze andere blog lezen. Wij beantwoorden graag uw vragen en helpen u ook graag verder. Ook wanneer u in de zomer last heeft van vogelnesten onder uw zonnepanelen!

Deel dit artikel