Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

24 februari 2023

Veel mensen gaan over op duurzame manieren van energie opwekken. Een van deze duurzame energiemaatregelen is de installatie van zonnepanelen, opdat groene stroom gebruikt kan worden in het huishouden. Zonnepanelen zijn echter een dure investering, waardoor u zich wellicht afvraagt: Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak? En hoeveel zonnepanelen heb ik nu nodig? In dit artikel zal u een antwoord vinden op deze vragen en meer. Lees de blog over de 0% BTW-regelen om manieren te ontdekken waarop u de kosten van de zonnepaneleninstallatie kunt drukken.

Hoeveel panelen wilt u hebben?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is afhankelijk van de vraag of u gedeeltelijk of compleet onafhankelijk van het elektriciteitsnet wilt zijn. Hiervoor heeft u inzicht nodig in de hoeveelheid stroom die uw huishouden jaarlijks verbruikt. Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden genoeg met tien zonnepanelen, maar wilt u het voor uw specifieke situatie weten, dan kunt u dit eenvoudig berekenen. U moet weten hoeveel stroom u nodig heeft per jaar, wat het rendement is per zonnepaneel en wat de gemiddelde weersomstandigheden in Nederland zijn. In de herfst en winter zullen zonnepanelen logischerwijs minder stroom opwekken dan in de zomer. Lees hier meer over de opbrengst van zonnepanelen in het najaar. Gebruik vervolgens de formule: jaarlijkse stroomverbruik/ (rendement x correct).

Met welke zaken rekening houden?

U zult vast wel kunnen achterhalen wat de oppervlakte is van uw dak. Hoeveel zonnepanelen er op deze oppervlakte passen, is van verscheidene aspecten afhankelijk. Let daarom op deze punten in uw berekening:

  • Wanneer u een schuin dak heeft, dan rekening houden met een marge van een halve meter vanaf de dakrand.
  • Wanneer u een plat dak heeft, dan rekening houden met een marge van een meter vanaf de dakrand.
  • Schaduwvorming op het dak door zaken als de montagesystemen, dakkapellen of schoorstenen of door zaken als bomen of andere daken.

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn schuine dak?

Wanneer u weet hoeveel panelen u nodig heeft, moet u berekenen of dit aantal past op uw schuine dak. Hier komt u achter met de hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak- calculator. Dit is eigenlijk een simpele rekensom van de oppervlakte van uw dak in vierkante meter gedeeld door de afmeting van een zonnepaneel in vierkante meter. Op een schuin dak kunt u meer panelen kwijt dan op een plat dak, omdat u maar met een marge van 0.5 meter vanaf de rand rekening hoeft te houden. Bovendien worden de zonnepanelen vlak op het dak geplaatst, waardoor er geen afstand tussen uw panelen nodig is. Houd wel rekening met andere obstakels, zoals schoorstenen of een dakkapel.

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn plat dak?

Bij een plat dak gelden er weer andere regels dan bij een schuin dak. Ten eerste heeft u hier een grotere marge vanaf de dakrand, maar bovendien dient u bij een plat dak door het montagesysteem rekening te houden met schaduwvorming. Dit moet voorkomen worden en daarom moet u wat ruimte (circa 70 centimeter) tussen de rijen met panelen laten. Houd ook rekening met de opstelling van de panelen en de hierbij behorende hellingshoek. Er zijn ook een aantal goede online hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak – calculators, zoals die van Milieu Centraal.

Om fouten te voorkomen helpen De Duurzame Jongens u graag met deze ingewikkelde berekening. Plan via deze pagina een adviesgesprek in en wij geven u handige tips om uw gewenste hoeveelheid zonnepanelen te verkrijgen.

Deel dit artikel