Zonnepanelen op een rieten dak, kan dat?

21 juni 2023

Wanneer we aan duurzaamheid denken, is een van de eerste dingen die in ons opkomt vaak het leggen van zonnepanelen op het dak. Bij een standaard schuin of plat dak is dat meestal geen probleem. Maar wat als u een rieten dak heeft? Het is niet gek dat u wellicht twijfelt of zonnepanelen wel op een rieten dak gelegd kunnen worden. Of het kan en hoe dit dan werkt, leest u in deze blog.

Zonnepanelen en een rieten dak: een goede combinatie?

Hoewel rieten daken prachtig zijn, kunnen ze wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Vandaar dat eerst altijd werd gezegd dat het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak niet mogelijk was. Door de jaren heen werd het wel gedaan, maar was het nog steeds niet raadzaam. De reden hiervoor was dat de montage van de panelen het riet kon beschadigen of doorboren, met lekkages als gevolg. Bovendien was het rieten dak niet altijd stabiel en veilig genoeg om de panelen te kunnen dragen. Toch is er in de afgelopen jaren behoorlijk wat vooruitgang geboekt op het gebied van zonnepanelen-technologie. Zo zijn er tegenwoordig speciale installatiemethoden en materialen beschikbaar die het installeren van zonnepanelen op een rieten dak mogelijk maken. Het kan nu dus wel degelijk, maar er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden.

Aandachtspunten bij het installeren van zonnepanelen op een rieten dak

De juiste installatiemethode

Bij de installatie van zonnepanelen op een rieten dak is het een slimme keuze om een zonnepanelen specialist in te schakelen. Deze heeft de juiste kennis en ervaring om de zonnepanelen veilig en zonder schade aan het riet te installeren. De panelen worden over het algemeen namelijk aan de dakconstructie bevestigd, om de belasting van het riet zelf zo minimaal mogelijk te houden.

Onderhoud

Rieten daken hebben meer onderhoud nodig dan de gemiddelde dakbedekking. Houd hier dus rekening mee bij de installatie van zonnepanelen. Deze kunnen het onderhoud van het riet bemoeilijken. Daarnaast hebben ook de zonnepanelen zelf regelmatig onderhoud nodig om hun efficiëntie te behouden. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden.

Veiligheid

Het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak kan extra brandrisico met zich meebrengen. Dit komt door de mogelijke hitteontwikkeling van de zonnepanelen en de brandbaarheid van het riet. Een goede installatie door professionals kan dit risico minimaliseren, maar het is een belangrijk aspect om rekening mee te houden.

Tips voor het installeren van zonnepanelen op een rieten dak

Als u overweegt om zonnepanelen op uw rieten dak te laten installeren, zijn hier enkele tips om rekening mee te houden:

  1. Doe onderzoek naar de juiste zonnepanelen: er zijn zonnepanelen die beter geschikt zijn voor plaatsing op een rieten dak dan andere. Doe uw huiswerk en kies de juiste panelen. Vaak kan een zonnepanelen specialist u hierbij helpen.
  2. Verzeker uw dak: na de installatie van zonnepanelen kan het nodig zijn om uw verzekering bij te werken. Controleer dit met uw verzekeringsmaatschappij en zorg ervoor dat u voldoende verzekerd bent.
  3. Houd rekening met de plaatsing van de zonnepanelen: om zoveel mogelijk rendement te halen uit uw zonnepanelen, is het belangrijk om te kijken waar u ze plaatst. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen wat zonnepanelen die richting het westen liggen opbrengen ten opzichte van zonnepanelen die richting het zuiden liggen.

Het is dus mogelijk om zonnepanelen op een rieten dak te plaatsen. Kijk daarbij wel goed hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en hoeveel u er nodig heeft.

Deel dit artikel