Veelgestelde vragen over
onze producten

De kosten van zonnepanelen verschillen per dak. Dit is o.a. afhankelijk van het aantal zonnepanelen en uw woonsituatie. Meer weten? In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wij u meer over de mogelijkheden, de totale investering én uw besparing!

Rendement is de hoeveelheid zonlicht dat omgezet kan worden in energie. Eigenlijk bedoelen we daarmee wat zonnepanelen u financieel opleveren. Dit kan op elk dak anders zijn (door de ligging, hellingshoek of schaduwvorming). Wij kunnen dit nauwkeurig voor u berekenen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Wanneer u jaarlijks meer stroom terug levert dan wat u afneemt, ontvangt u een lagere vergoeding voor het overschot dat u produceert. Dit is de terugleververgoeding. Het exacte bedrag wordt bepaald door uw energieleverancier. Meer informatie vindt u hier.

Als u stroom opwekt die u op dat moment niet gebruikt, dan levert u dit terug aan het energienet. Vervolgens wordt dit verrekend met de stroom die u afneemt. Dit heet salderen. Hierbij geldt dezelfde prijs als voor uw stroom. Meer informatie vindt u hier.

Met een Energiebespaarlening kunt u tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor het verduurzamen van uw woning. De rente is meestal aftrekbaar van de belasting. Er geldt 0% rente voor huishoudens met een gemeenschappelijk inkomen onder de 60.000 euro. Meer informatie vindt u hier.

Als u beschikt over zonnepanelen, kan een thuisbatterij heel interessant zijn. Hiermee kunt u het overschot van uw zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop uw zonnepanelen te weinig of geen energie produceren. Momenteel is er nog geen thuisaccu subsidie beschikbaar. Maar de verwachting is dat dit wel gaat komen en thuisbatterijen richting toekomst steeds interessanter worden!

Smart home living is het inzetten van domotica om het comfort, de duurzaamheid en de veiligheid van uw woning te upgraden. Zo kunt u bijvoorbeeld automatisch de verlichting, verwarming en ventilatie sturen om onnodig energieverlies te voorkomen. De thuisbatterij, inclusief een slim energiemanagement, is een trend die de komende jaren zal doorbreken.

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Namelijk: uw stroomverbruik, de oppervlakte van uw dak en het vermogen van de zonnepanelen. Een technische inspectie biedt meer inzicht hierin. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Een zonnepaneel neemt gemiddeld een oppervlakte van 1,5 m2 in beslag. Voor een plat dak kunt u, met de schaduwval meegerekend, rekening houden met een oppervlakte van 2,5 m2 per paneel. De hellingshoek van uw dak is van invloed op de energieopbrengst, maar zelfs op een plat dak kan een zonnepaneel met een hoek van 10 graden geplaatst worden. Dit geeft u minimaal rendementsverlies vergeleken met een optimale hoek van 35 graden. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

Zonnepanelen wekken elektriciteit op voor uw centrale energie. De zonnecellen in het paneel zetten zonlicht om in stroom (gelijkstroom). Een omvormer zet gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Wisselstroom gebruikt u in uw huishouden. Daarom is een omvormer een belangrijk onderdeel van uw zonnepaneleninstallatie.

De technische naam voor een zonnepaneel is PV-paneel. PV staat voor ‘photovoltaic’ en zet photo (licht) om in volt (elektriciteit). Het complete systeem van zonnepanelen heet een PV-systeem. Meer weten? Neem contact op.

De besparing in energiekosten is wellicht het grootste voordeel van zonnepanelen. Daarnaast zijn ze duurzaam, goed voor uw woningwaarde en CO2 besparend. Bovendien zet u hiermee de eerste stap naar (deels) zelfvoorzienend wonen. In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen we u hier nog veel meer over!

Dit is afhankelijk van het type omvormer en het maximale vermogen. Deze bepaalt wat u maximaal kunt aansluiten op 1 groep. Uiteraard moet de omvormer afgestemd zijn op de zonnepanelen. Hierbij speelt de capaciteit (WP), de dakhelling en oriëntatie van het dak en ligging een rol. Onze installateurs weten hier uitstekend mee om te gaan. Neem contact op voor meer informatie.

In Nederland kennen we momenteel 4 verschillende soorten zonnepanelen: Monokristallijn, Polykristallijn, Amorf (dunne film) en Glas-glas. Het rendement verschilt per paneel, van laag tot zeer hoog. Onze adviseurs vertellen u hier graag meer over. Neem contact op.

Uw investering in een PV-systeem verdient u binnen een paar jaar terug. Daarna kunt u jarenlang genieten van gratis stroom! Daarnaast bespaart u vanaf het moment van installatie al op uw energierekening. U gebruikt namelijk meteen de energie van de zonnepanelen op de apparaten die aanstaan in uw woning. Plan een adviesgesprek in voor meer informatie.

Waar de buitenunit geplaatst kan worden, is afhankelijk van uw woonsituatie. Het is belangrijk dat de unit vrij staat. Als u weet in welke ruimte de binnenunit komt, dan kan de plek voor de buitenunit bepaald worden. Hierbij moet de installateur rekening houden met diverse factoren, zoals zonlicht. Voor persoonlijk advies neemt u vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek.

Het is niet verplicht om airco onderhoud uit te laten voeren. Voor een blijvende werking raden wij het wel aan. Uw airco kan plots meer lawaai gaan maken, minder goed koelen of de energiekosten laten stijgen. Signalen dat uw airco toe is aan een onderhoudsbeurt. Informeer naar onze onderhoudscontracten! Neem contact op.

Airco’s zijn er in verschillende merken, maten en soorten. Het is afhankelijk van uw wensen, welke airco geschikt is. Er zijn veel goede A-merken verkrijgbaar, zoals Daikin, LG en Mitsubishi. Het is vooral belangrijk om op het vermogen te letten. Koelcapaciteit wordt berekend op basis van de inhoud van de ruimte en warmtefactor. Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat u voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig heeft. Tijdens een inspectie aan huis kunnen wij u precies vertellen welke airco bij u past. Neem contact op voor advies.

Een vaste airco is altijd de beste keuze. Hiermee kunt u de temperatuur in huis goed reguleren en heeft u geen last van geluidsoverlast. Er zijn twee uitvoeringen: single-split unit (één ruimte) en multi-split unit (meerdere ruimtes). Daikin staat bekend als een kwalitatief hoog merk. Daarnaast worden o.a. LG en Mitsubishi ook goed beoordeeld. De Duurzame Jongens werkt met verschillende A-merken airco’s. Als u een voorkeur heeft is dat prima. En anders geven we u graag advies! Neem contact op.

Als u alleen de slaapkamer wilt koelen, dan kunt u kiezen voor een single-split airco. De binnenunit moet zo hoog mogelijk in de ruimte geplaatst worden. Daarnaast is een goede ventilatie belangrijk. Uiteraard moet de airco ook stil zijn. In vergelijking met een mobiele airco maakt een vaste airco nauwelijks geluid. Wel zo fijn voor uw nachtrust.

De moderne airco’s van de merken waarmee wij werken hebben diverse functies, waaronder een stille slaapstand. Wij adviseren u graag de beste airco voor uw slaapkamer. Neem contact op.

Op 1 buitenunit kunnen meerdere binnenunits aangesloten worden. Dit wordt ook wel een multi-split airco genoemd. Deze airco is vooral geschikt voor het koelen of verwarmen van woningen/kantoren met meerdere ruimtes. Want u kunt de temperatuur dan per kamer apart regelen. Wilt u weten wat de opties zijn voor uw woning of kantoorpand? Neem contact op.

Een airco zorgt het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat. In de zomer brengt het systeem warmte van binnen naar buiten. Tijdens de wintermaanden gebeurt dit andersom. Uw huis verwarmen met een airco kan tot buitentemperaturen van -15 graden. Neem contact op voor meer informatie.

De meeste airco’s kunnen koelen en verwarmen. Zeker in combinatie met zonnepanelen is verwarmen met een airco slim. Door de hoge gasprijzen is het goedkoper dan gas. Vragen of meer informatie? Neem contact op.

Dit is afhankelijk van het type airco en de ingestelde koelstand. Op de website van Milieucentraal kunt u hier alles over lezen.

De opgewekte elektriciteit van uw zonnepanelen kunt u gebruiken om uw huis te koelen of te verwarmen met een airco. Hierbij hoeft u zich geen zorgen te maken om uw energierekening. De stroom voor de airco is namelijk afkomstig van uw panelen. Meer weten? Neem contact op.

Helaas is de Investeringssubsidie Duurzame Energie- en Energiebesparing (ISDE) niet geldig voor airco’s. Voornaamste reden is dat de overheid de hybride warmtepomp en andere systemen als efficiënter ziet om aardgasverbruik te verminderen. Zo kunt u bijvoorbeeld wel subsidie krijgen voor isolatie of glas. Neem contact op voor meer informatie.

In combinatie met uw zonnepanelen is een airco energiebesparend. Hoeveel u kunt besparen is afhankelijk van het type airco, de efficiëntie, het vermogen en hoe het wordt gebruikt. Meer weten? Neem contact op.

Een airco is de goedkoopste manier om uw huis te verwarmen. Goedkoper dan uw cv-ketel. Dit heeft te maken met de hoge prijzen van gas. Door uw huis (deels) te verwarmen met een airco, verbruikt u minder gas. Hoeveel u kunt besparen is afhankelijk van de prijzen voor gas en elektra, de soort airco en het vermogen. Hierover vertellen we u graag meer in een adviesgesprek. Neem contact op.

Gemiddeld bespaart u ongeveer 25% tot 50% op uw energiekosten. Uiteraard is dit afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wij maken graag een berekening op basis van o.a. uw huidige gasverbruik en de isolatiewaarde. Vervolgens kunnen we uw energiebesparing berekenen. Gericht op nu en de toekomst. Neem contact op.

Dat is een vraag die wij vaak krijgen. De meest gekozen warmtepomp is de all-electric (lucht/water) warmtepomp. Welk type u nodig heeft, is afhankelijk van uw huidige gasverbruik, aantal vierkante meter van uw woning, isolatiewaarde en veel andere factoren. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met duurzaamheidsplan.

De aanschaf van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is altijd een goed idee. Zo profiteert u van een dubbele opbrengst en kunt u zelfs 100% groene stroom produceren. Gemiddeld heeft u tussen de 7 en 12 zonnepanelen nodig voor een warmtepomp. Natuurlijk is dit een inschatting en niet voor iedereen hetzelfde. Wij maken graag een precieze berekening voor u. Neem contact op.

Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van nieuwbouwwoningen. In 2022 kondigde de overheid aan dat huishoudens dan geen nieuwe cv-ketel meer mogen kopen. Ook voor bestaande woningen worden warmtepompen steeds meer gestimuleerd, bijvoorbeeld met financiële voordelen. Meer weten? Neem contact op.

Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor het nemen van besparende en duurzame maatregelen in hun bestaande woning of bedrijfspand. Hoeveel subsidie u precies krijgt, is afhankelijk van enkele factoren. Controleer voor aanschaf van uw warmtepomp of u in aanmerking komt. In het algemeen kunt u uitgaan van een bedrag tussen de € 1.000 en € 3.000. Neem contact op.

De werking van een warmtepomp kunt u het beste vergelijken met een omgekeerde koelkast. De warmtepomp onttrekt warmte uit een natuurlijk bron, bijvoorbeeld de buitenlucht. De buitenunit neemt de energie op, verhoogt de temperatuur en verplaatst deze om uw woning te verwarmen. Hiervoor gebruikt de warmtepomp elektriciteit. Wilt u meer informatie? Neem contact op.

De aanschaf van een warmtepomp voor verduurzaming van uw woning heeft meerdere voordelen. Zo bespaart u maandelijks op energiekosten, heeft u een lagere CO2-uitstoot en stijgt de waarde van uw woning. Wilt u het huis ooit verkopen, dan is de kans op een snelle verkoop ook een stuk groter. Daarnaast kunnen veel moderne warmtepompen uw woning verwarmen én afkoelen. Dit maakt ze een geschikte oplossing het hele jaar door. Heeft u interesse in een warmtepomp? Neem contact op voor duurzaam advies.

In Nederland hebben we verschillende soorten warmtepompen die uw woning op een duurzame manier verwarmen. Welk type voor u geschikt is, is afhankelijk van uw woning en leefsituatie. Bij De Duurzame Jongens kunt u kiezen tussen een hybride en all electric warmtepomp. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals o.a. uw woningisolatie en leefsituatie. Voor nieuwbouwwoningen is een water/water warmtepomp vaak de beste oplossing, terwijl in bestaande bouw meestal de lucht/water warmtepomp geschikter is. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Het meest geschikt is een lucht-water warmtepomp. Hierbij geldt: hoe lager de watertemperatuur van de vloerverwarming, hoe hoger het rendement. Neem contact op voor duurzaam advies op maat.

Een gemiddeld huishouden verbruikt circa 10 kW aan stroom per dag. Hiervoor is een zonnepanelen installatie van zo’n 4 kW nodig. In deze situatie is een thuisaccu met een vermogen van 4 à 6 kW ideaal. Wij helpen u graag met het kiezen van de beste thuisbatterij voor uw woning. Neem contact op voor duurzaam advies op maat.

Het vermogen van een thuisbatterij is bepalend voor de prijs. Hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe meer batterijcellen er nodig zijn. Een thuisbatterij van 14 kW is natuurlijk veel duurder dan een accu van 3 kW. Wij doen u graag een voorstel. Neem contact op.

Een thuisbatterij is onderdeel van een systeem dat meestal bestaat uit een accu, een omvormer en zonnepanelen. Hiermee kunt u het productieoverschot van uw zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop uw zonnepanelen te weinig of geen energie produceren. Meer weten? Neem contact op.

Met een thuisbatterij kunt u zo’n 60 tot 70% van uw opgewekte zonne-energie zelf gebruiken, mits de accu het juiste vermogen heeft. Het beste is om een accu van 1 of 1,5 kW per kW van de zonnepanelen te hebben. Heeft u een gemiddelde zonne-installatie van 4 kW, dan is het dus ideaal om een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kW te kopen.

Momenteel is er in Nederland nog geen subsidie voor thuisaccu’s beschikbaar. Maar de verwachting is dat dit wel gaat komen en thuisbatterijen de komende jaren steeds interessanter worden! Sinds dit jaar (2023) profiteert u al van het btw-nultarief. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Een eigen laadpunt thuis of op kantoor is een slimme investering voor de toekomst. De exacte kosten zijn o.a. afhankelijk van de plek van de laadpaal welke aanpassingen van de meterkast nodig zijn. Een algemene indicatie is daarom lastig. Neem contact op voor een offerte.

Elke meterkast is geschikt voor een laadstation. Er zit wel een verschil tussen 1-faseladen en 3-faseladen. Dit heeft met de laadsnelheid te maken. Verder heeft u een aparte stroomgroep nodig, zodat uw laadpaal altijd blijft werken. Ook bij een stroomstoring.

Meestal is thuis laden goedkoper dan onderweg opladen bij openbare laadstations. Onderweg verschillen de prijzen per aanbieder. Thuis betaalt u de kilowattuurprijs direct aan uw energieleverancier. In combinatie met zonnepanelen is dit de beste keuze.

Het is belangrijk om te letten op het laadvermogen. Bij De Duurzame Jongens werken we uitsluitend met kwaliteit A-merken. We zoeken graag uit welke laadpaal voor u het meest geschikt is. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Momenteel is er in Nederland geen subsidie voor particulieren die een laadpaal aan huis willen. Als bedrijf kunt u wel aanspraak maken op subsidie voor elektrische laadpalen, waaronder de MIA, KIA en Vamil regelingen. Neem contact op voor persoonlijk advies.