Het constant laten lopen van de airco kost minder energie. Feit of fabel?

4 september 2023

FABEL!

In de zomer gaan veel mensen op zoek naar verkoeling. Een goede optie is het aanschaffen van een airconditioningsysteem. Maar er zijn veel fabels over deze systemen in omloop.

Een van de grootste misvattingen is dat het beter zou zijn om uw airco constant aan te laten staan, in plaats van alleen op het warmste moment van de dag. Dat is volkomen onwaar! Warmte zoekt altijd naar koude plekken, totdat er een evenwicht is bereikt. Hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, hoe harder uw airco moet werken om de koude lucht binnen te brengen.

Is het buiten 30°C en staat uw airco gedurende de hele dag op 22°C, dan draait hij continu om het temperatuurverschil te handhaven. Een veel efficiëntere aanpak is om uw airco net voordat u thuiskomt aan te zetten. Dit kan heel eenvoudig met een timer.

Let op: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter is dan 6°C. Een paar graden koeling zijn meestal voldoende om een comfortabele leef- en werkomgeving te creëren!

4 tips om het stroomverbruik van uw airco te beperken

  1. Kies een airco van de juiste grootte die past bij de ruimte die gekoeld moet worden. Groter is niet altijd beter. Integendeel: een overgedimensioneerde unit zal meer energie verbruiken dan nodig is en kan zelfs tot vochtproblemen leiden.
  2. Overweeg om een model met timerfunctie aan te schaffen. Door de timer in te stellen op momenten wanneer niemand thuis is of ’s nachts als het koeler wordt, kunt u behoorlijk op elektriciteit besparen. Zo zijn Daikin modellen voorzien van WiFi om op afstand te bedienen.
  3. Voer regelmatig onderhoud uit, zodat de unit efficiënt blijft werken. Vervang de filters van tijd tot tijd en maak ook andere onderdelen schoon. Zo kan lucht optimaal circuleren door de unit heen. Dit is ook beter voor de luchtkwaliteit.
  4. Pas extra isolatie rondom ramen en muren toe. Hierdoor kan warme lucht minder snel het huis binnendringen tijdens hete dagen.

Had u het antwoord goed? De volgende keer testen wij uw kennis opnieuw met een andere ‘feit of fabel’. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Deel dit artikel