Salderingsregeling is verlengd! Wat verandert er?

15 april 2024

De laatste jaren is zonne-energie steeds populairder geworden en uitgegroeid tot een van de meest gebruikte duurzame energiebronnen. De salderingsregeling, die is ingevoerd om zonne-energie te stimuleren, heeft hier veel invloed op gehad. Toch gaat er de komende jaren het een en ander veranderen binnen deze regeling. De salderingsregeling is voor nu namelijk verlengd, maar wat houdt dit precies in? In deze blog vertellen we u precies wat er verandert, waarom de salderingsregeling is uitgesteld én wat de gevolgen zijn hiervan.

Wat was de oorspronkelijke opzet van de salderingsregeling?

In het oorspronkelijke wetsvoorstel was de regering van plan om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen vanaf 2023. Hierna werd een nieuw wetsvoorstel doorgevoerd, waarbij de salderingsregeling verlengd zou worden tot 2025. Na 2025 zou de salderingsregeling langzaam worden afgebouwd tot 2031, waarna de regeling volledig zou worden afgeschaft. Het wetsvoorstel was door de Tweede Kamer al goedgekeurd, maar de Eerste Kamer moest er nog over stemmen. De salderingsregeling maakt het mogelijk om de elektriciteit die u met de zonnepanelen opwekt, maar niet direct verbruikt, terug kan leveren aan het elektriciteitsnet. Het terug geleverde deel wordt verrekend met uw eigen energieverbruik. Benieuwd naar wat zonnepanelen u kunnen opleveren en hoeveel er op uw dak passen? Lees het hier!

Wat verandert er aan de salderingsregeling?

Het nieuwe wetsvoorstel is dus afgekeurd door de Eerste Kamer, waardoor de salderingsregeling uitgesteld wordt. Toch blijft het tot op zekere hoogte nog onduidelijk hoe het nu verder gaat. De salderingsregeling is verlengd tot een onbepaalde tijd, wat inhoudt dat de toekomst onzeker is. Er moet een nieuw salderingsvoorstel komen, wat vervolgens weer moet worden goedgekeurd door de Eerste én Tweede Kamer. Uiteindelijk zal de regeling dus afgebouwd worden, waardoor u elk jaar steeds minder kunt salderen. Wanneer de afbouw van start gaat, is echter nog niet bepaald. Twijfelt u over het aanschaffen van zonnepanelen? Dan is nu het moment om nog het maximale uit uw investering te halen! Vraag vandaag nog een adviesgesprek aan en een van onze duurzaamheidsadviseurs helpt u graag verder.

Waarom is de salderingsregeling uitgesteld?

Het nieuwe wetsvoorstel is afgekeurd, waardoor de salderingsregeling uitgesteld is. Velen vragen zich af: waarom heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel afgekeurd en is de salderingsregeling verlengd tot onbepaalde tijd? De Eerste Kamer is van mening dat het aanschaffen van zonnepanelen minder aantrekkelijk wordt, wanneer de salderingsregeling volledig wordt afgeschaft. Duurzaamheid moet echter juist gestimuleerd worden en mensen die zonnepanelen aanschaffen moeten daarom ook beloond worden. Het afbouwen en uiteindelijk volledig afschaffen van de salderingsregeling, is volgens de Eerste Kamer niet de juiste oplossing. Om die reden hebben ze het wetsvoorstel afgekeurd, waardoor er nu een nieuw wetsvoorstel gemaakt moet worden. Tot die tijd is de salderingsregeling verlengd tot onbepaalde tijd.

Wat zijn de gevolgen van de uitgestelde salderingsregeling?

Voor mensen met zonnepanelen op het dak, heeft het een aantal positieve gevolgen. Zo kunnen ze langer profiteren van de uitlevering nu de salderingsregeling is uitgesteld. Ook als u nog geen zonnepanelen heeft, is het nu toch de juiste de tijd om ze aan te schaffen. De terugverdientijd blijft relatief kort, waardoor ze al snel winst zullen opleveren. Hoe het nu verder gaat met de salderingsregeling, is echter nog een vraag. Ook als de salderingsregeling uiteindelijk wél wordt afgebouwd en afgeschaft, blijft de investering zich lonen.

Wat zeggen de voorstanders van de salderingsregeling?

Volgens voorstanders is de regeling van belang voor particulieren en kleine bedrijven. De salderingsregeling stimuleert de investering in zonne-energie vooral bij deze doelgroep. De snelle terugverdientijd speelt een grote rol bij de beslissing om de investering door te zetten. De afgelopen jaren is het gebruik van duurzame energie enorm gegroeid met behulp van de salderingsregeling. Het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de regeling kan deze groei vertragen, wat nadelig is voor het behalen van de duurzaamheidsdoelen. Daarnaast kan het abrupt beëindigen of snel afbouwen van de regeling ervoor zorgen dat particulieren en bedrijven minder vertrouwen op de overheid. Zolang de toekomst van de regeling onzeker is, blijft er onrust en wantrouwen, waardoor de groei van duurzame energie zal stagneren.

Wat zeggen de tegenstanders van de salderingsregeling?

De salderingsregeling zou een te grote financiële last zijn voor de overheid. Het doel van de regeling, het stimuleren van de aanschaf van zonnepanelen, is volgens de tegenstanders al bereikt. Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds efficiënter en zelfs goedkoper geworden, waardoor het ook zonder de subsidie een interessante investering is. Zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich namelijk gemiddeld al binnen 7 jaar terug. Ook heeft het invloed op de belastingbetalers in het land. Er hoeft namelijk geen belasting betaald te worden over het teruggekregen geld via de salderingsregeling. Volgens de tegenstanders is het tijd dat duurzaamheid en de aanschaf van zonnepanelen op een andere manier moet worden gestimuleerd.

Hopelijk heeft u na het lezen van deze blog meer inzicht over de salderingsregeling en wat er precies gaat veranderen. De komende tijd zullen we moeten wachten op het nieuwe wetsvoorstel, maar tot die tijd kunt u onbezorgd genieten van de voordelen van de uitgestelde salderingsregeling.

Deel dit artikel