Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: hoe werkt het?

15 februari 2024

Steeds meer huishoudens hebben al gekozen voor zonnepanelen. Dit is niet alleen goed voor de duurzaamheid, maar ook zeker voor de energiekosten. Toch is het lastig om van tevoren goed te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig gaat hebben. Uw energiebehoeften veranderen immers door de jaren heen door verschillende factoren. Van gezinsuitbreiding, tot de aanschaf van bijvoorbeeld een airco of warmtepomp, het kan allemaal. Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen kan dan nodig zijn. Maar hoe werkt dit precies? Wij leggen het u in deze blog allemaal uit.  

Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: wat is het verschil? 

Wanneer u meer zonnepanelen nodig heeft, zijn er dus twee opties: zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen. De opties lijken vergelijkbaar, maar er zit toch flink wat verschil in. Wat dit verschil is leggen we u graag uit, zodat u beter weet wat de juiste keuze is voor uw situatie.  

Zonnepanelen uitbreiden 

Wanneer u kiest voor zonnepanelen uitbreiden, kiest u ervoor om een paar losse panelen toe te voegen aan uw huidige systeem. Dit houdt in dat deze op dezelfde omvormer geplaatst worden en daarna als één zonnepanelensysteem gaan functioneren. Uitbreiding van uw huidige systeem is vaak de meest kosteneffectieve optie als uw omvormer de extra capaciteit aankan en er voldoende ruimte op het dak is. Het kan echter zijn dat de toegevoegde panelen de prestaties van uw gehele systeem beïnvloeden als ze niet optimaal geplaatst kunnen worden. 

Zonnepanelen bijplaatsen 

Wanneer u zonnepanelen gaat bijplaatsen worden de zonnepanelen als een nieuw systeem geplaatst. De zonnepanelen kunnen dan alsnog naast het huidige systeem gelegd worden, maar kunnen ook op een andere locatie geplaatst worden. Denk hierbij aan garage of schuur, of een ander deel van het dak. Dit wordt vaak gedaan als er bijvoorbeeld niet genoeg plaats is op het dak. Het bijplaatsen van een nieuw systeem is duurder omdat er een extra omvormer nodig is. Toch biedt dit wel het voordeel dat beide systemen onafhankelijk van elkaar opereren. Dit betekent dat het nieuwe systeem geen invloed heeft op de prestaties van het oude systeem en vice versa. Bijplaatsen kan vooral voordelig zijn als de nieuwe panelen op een ander deel van het dak of op een andere locatie komen. 

Wat te overwegen voordat u uw zonnepanelen gaat uitbreiden of bijplaatsen? 

Voordat u ervoor kiest om uw zonnepanelen te gaan uitbreiden of bijplaatsen zijn er een zaken die u het beste kunt overwegen: 

  • Uw huidige systeem en omvormer: de beslissing tussen zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen hangt nauw samen met uw huidige zonnepanelensysteem. Hierbij gaat het met name om de omvormer. Deze moet het toegenomen vermogen kunnen verwerken. In sommige gevallen kunt u extra panelen aansluiten op uw huidige omvormer, maar vaak is een upgrade of een nieuw systeem nodig om het rendement te maximaliseren. 
  • Dak ruimte en positionering: niet elk dak kan het gewicht van extra zonnepanelen dragen. Bovendien kan de beschikbare ruimte of de positionering van het dak invloed hebben. Soms kan zonnepanelen uitbreiden simpelweg niet, omdat er niet zoveel zonnepanelen op uw dak passen. Dan zult u moeten kiezen voor het bijplaatsen van een nieuw systeem op een ander deel van het dak of een andere locatie, zoals een schuur. 
  • Serie geschakelde panelen: bij serie geschakelde panelen beïnvloedt het paneel met de laagste opbrengst de totale prestatie van het systeem. Uitbreiding kan dan lastig zijn, vooral als de nieuwe panelen in een minder ideale positie komen te liggen. Zo is er een verschil tussen de opbrengst van zonnepanelen op het westen of andere richtingen. Het uitbreiden kan dan de totale opbrengst verlagen, waardoor zonnepanelen uitbreiden weinig zin heeft. 
  • Kosten: de kosten voor zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen variëren sterk. Dit is allemaal afhankelijk van het type zonnepaneel dat u kiest en of een nieuwe omvormer nodig is. 
  • Garantie en installateurs: het is slim om uitbreidingen of nieuwe installaties uit te laten voeren door hetzelfde bedrijf dat uw huidige systeem heeft geïnstalleerd. Of in elk geval door een professioneel bedrijf dat u kunt vertrouwen. Dit kan potentiële problemen met garantieclaims voorkomen en verzekert dat u te maken heeft met installateurs die bekend zijn met uw systeem. 
  • Energieregelingen en subsidies: houd rekening met lokale regelgeving, subsidies en energieregelingen die van invloed kunnen zijn op uw beslissing. De Kleine Ondernemersregeling (KOR) bijvoorbeeld, kan invloed hebben op de btw-teruggave bij uitbreiding van uw systeem. 

Zoals u kunt lezen is er genoeg om te overwegen voordat u de keuze maakt om uw zonnepanelen te gaan uitbreiden of bijplaatsen. Het belangrijkste is dat het past bij uw situatie. Lees hier bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen u nodig heeft als u een elektrische auto heeft aangeschaft. Wat u ook kiest, (extra) zonnepanelen zijn altijd een goede optie waarmee u bijdraagt aan een duurzamere wereld. Succes met kiezen!  

Deel dit artikel