Wat is salderen en wat is er veranderd?

11 maart 2024

Er komen steeds meer begrippen bij als het gaat om duurzaamheid. Soms weten we daardoor niet meer wat alles betekent en hoe alles werkt. Een van die lastige begrippen is salderen. Want, wat is salderen en hoe werkt salderen precies? Wij leggen het u allemaal uit in deze blog, zodat u na het lezen precies weet hoe het werkt.

Wat is salderen?

Salderen is het proces waarbij de stroom die u met uw zonnepanelen opwekt en niet direct zelf gebruikt, wordt teruggeleverd aan het energienet. Uw energieleverancier verrekent deze teruggeleverde stroom met de stroom die u van het net afneemt. Het idee is simpel: wekt u meer op dan u verbruikt? Dan levert u het overschot terug en wordt dit in mindering gebracht op uw energierekening​​​​.

Wat is salderen bij zonnepanelen?

Wanneer uw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan u op dat moment nodig hebt, wordt het overschot automatisch aan het net geleverd. ’s Avonds, of op momenten dat uw zonnepanelen minder of geen stroom opwekken, gebruikt u elektriciteit van het net. De hoeveelheid energie die u op jaarbasis aan het net levert, wordt weggestreept tegen de hoeveelheid die u afneemt. Dit wordt geregeld via de salderingsregeling. Hierdoor staat de waarde van de teruggeleverde zonne-energie gelijk aan de kilowattuurprijs die u betaalt voor afgenomen elektriciteit, inclusief alle belastingen.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Maar, hoe werkt de salderingsregeling dan precies? De salderingsregeling maakt het voor huishoudens met zonnepanelen financieel aantrekkelijk om geïnvesteerd te hebben in zonne-energie. Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht de teruggeleverde stroom te verrekenen op de jaarlijkse energierekening. Theoretisch kan dit betekenen dat u niets betaalt voor uw elektriciteitsverbruik als u evenveel stroom teruglevert als dat u verbruikt​​.

Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?

Er wordt vaak gesproken van verschillen in de salderingsregeling en wat dit betekent voor de toekomst. Dus dan ontstaat de vraag: hoe werkt de salderingsregeling na 2023? Hoewel er eerst plannen waren om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen, kreeg dit plan niet voldoende steun in de Eerste Kamer. Dit betekent dat de regeling vooralsnog blijft bestaan. Echter, er bestaat een kans dat energieleveranciers extra kosten zullen verrekenen voor eigenaren van zonnepanelen om deze regeling te compenseren​​.

Vanaf 2025 zou het salderingspercentage geleidelijk worden afgebouwd, waardoor er slechts een percentage van de teruggeleverde stroom verrekend mag worden met uw verbruik. Over het resterende percentage ontvangt u dan een terugleververgoeding. Bijvoorbeeld, in 2025 mag 64% van de teruggeleverde stroom gesaldeerd worden​​.

Hoe werkt salderen in de toekomst?

Het is belangrijk om de ontwikkelingen rond de salderingsregeling in de gaten te houden. Zo kan deze een grote invloed hebben op de winst van uw zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen u immers na de investering geld opleveren. Desondanks blijft het investeren in zonnepanelen een duurzame en toekomstgerichte keuze. Dit komt mede door de bijdrage aan een duurzamere wereld en de mogelijkheid om energieonafhankelijk te worden. Dat is wel zo handig. Vooral als u bijvoorbeeld ook een airco op zonnepanelen heeft.

Wat is voor salderen bij zonnepanelen mogelijk: 5 tips

We begrijpen het als u zich nog afvraagt: wat is voor salderen bij zonnepanelen mogelijk? Daarom hebben we nog vijf nuttige tips om het maximale uit uw systeem te halen:

  • Optimaliseer het eigen verbruik: gebruik zoveel mogelijk van uw zelf opgewekte stroom door energie-intensieve activiteiten, zoals wassen of de elektrische auto opladen, te plannen tijdens piekuren van zonneschijn. Dit verhoogt de efficiëntie van uw systeem en zo maakt u optimaal gebruik van de salderingsregeling​​.
  • Monitor uw systeem: houd de prestaties van uw zonnepanelen in de gaten met behulp van een monitoringssysteem. Zo kunt u eventuele problemen snel opsporen en verhelpen, waardoor de efficiëntie van uw systeem gewaarborgd blijft​​.
  • Overweeg een thuisbatterij: een thuisbatterij kan het eigen verbruik van uw zonnestroom verhogen door overtollige energie op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt. Dit kan met name nuttig zijn als de salderingsregeling in de toekomst mogelijk verandert​​. Want hoe werkt de salderingsregeling na 2023 of nog later? Dat weet niemand momenteel. Dan kunt u maar beter voorbereid zijn.
  • Vergelijk energieleveranciers: aangezien de terugleververgoedingen tussen verschillende leveranciers kunnen verschillen, loont het om regelmatig te vergelijken. Indien nodig kunt u dan overstappen naar een leverancier met gunstigere voorwaarden voor uw situatie​​.
  • Blijf op de hoogte van regelgeving: de regelgeving rondom zonnepanelen en salderen kan veranderen. Blijf op de hoogte van deze veranderingen om ervoor te zorgen dat u optimaal blijft profiteren van uw zonne-energiesysteem. Dan loopt u ook eventuele nieuwe incentives of steunmaatregelen niet mis.

Hopelijk weet u nu het antwoord op de vraag ‘wat is salderen’. Hoewel de regelingen rondom salderen constant in beweging zijn, blijft het principe hetzelfde: stimuleren van duurzame energieopwekking. Het is natuurlijk altijd goed om actuele ontwikkelingen te volgen. Zo kunt u zo optimaal mogelijk blijven profiteren van uw zonne-energiesysteem. Succes!

Lees ook: Verandering in regels voor zonnepanelen op rijksmonumenten en monumentale panden

Deel dit artikel

Telefonische bereikbaarheid

Er is momenteel een stroomstoring bij Enexis waardoor wij niet telefonisch bereikbaar zijn. U kunt ons bereiken via info@de-duurzame-jongens.nl 

Excuses voor het ongemak!