Wanneer mensen overgaan op duurzame energie is de salderingsregeling toch wel een addertje onder het gras. Veel installatiebedrijven laten de salderingsregeling dan ook liever achterwege. De Duurzame Jongens krijgen vaak de vraag hoe het nu zit met de salderingsregeling. Wat houdt deze eigenlijk precies in? En wat maakt het zo complex? Wij geven u graag wat meer duidelijkheid.
Aantrekkelijke subsidie voor zonnepanelen
De salderingsregeling is een vorm van subsidie die bedacht is toen Nederland niet aan het Europese klimaatakkoord kon voldoen. De aanschaf van zonnepanelen wordt hiermee extra aantrekkelijk gemaakt. Maar er is een keerzijde. Mensen die nu zelfvoorzienend worden met duurzame energie, moeten in de toekomst toch nog een extra investering doen in een accuvoorziening, mochten zij (deels) zelfvoorzienend willen blijven.
Deze regeling zorgt er namelijk voor dat alle energie die de Nederlanders in hun huizen opwekken, aan het einde van het jaar wordt afgestreept tegen de energie die ze hebben verbruikt. Op deze manier kunnen huishoudens ook gebruikmaken van zonne-energie in de avond of in de winter wanneer er minder energie is. Aan het einde van het jaar streept de energieleverancier (bij wijze van spreken) alles tegen elkaar af. Zo kunnen woningen vrij makkelijk zelfvoorzienend worden.
Salderingsregeling stap voor stap afbouwen
Eigenlijk wordt het net dus gebruikt als accu. Echter, raakt het net overbelast en is dit een subsidie die Nederland geld kost. Daarom wil de overheid de salderingsregeling rustig afbouwen. Dat wetsvoorstel is inmiddels weer uitgesteld naar 2024. Vanaf dat jaar zal de subsidie ieder jaar rond de 9% afgebouwd worden. Dit betekent voor consumenten dat zij nu zelfvoorzienend zijn met zonnepanelen, maar in de toekomst weer de energieprijs zien stijgen. Aangezien Nederland ver van de evenaar ligt, hebben wij in de zomer veel meer energie dan in de winter. We moeten er steeds rekening mee houden dat we in de zomer een energie overschot hebben en in de winter energie te kort komen.
Voor Nederlandse consumenten is het verstandig om richting toekomst te inventariseren hoeveel energie zij overdag en in de avond verbruiken. Stel, het totale verbruik is 5000 kWh per jaar. 5000 kWh/365 dagen = 13,7 kWh per dag. Wanneer de helft in de avond verbruikt wordt terwijl er geen zonne-energie is, dan betekent het dus dat er grofweg een 7 kWh accu nodig is van zo’n 7000 euro. De consument kan het energieverbruik in huis optimaliseren door zo veel mogelijk energie overdag te verbruiken. Vaatwasmachine, droger, wasmachine en noem maar op. Daar komt een stukje smart home living bij kijken. Dan gaat het energieverbruik ‘s avonds bijvoorbeeld van 7 naar 5 kWh en kost zo’n accu 5000 euro. Tegen die tijd hopen we dat er, net als in België nu, een subsidie van 50% is op die accu’s. Dan kost een accu nog 2.500 euro en is het betaalbaar voor veel Nederlanders.
Zonnepanelen blijven een goede investering
Op dit moment is het gewoon even afwachten en zo snel mogelijk uw zonnepanelen-installatie terugverdienen met de salderingsregeling. Dan kunnen we in de toekomst stap voor stap een zo gezond mogelijk klimaat voor woningen realiseren. Eigenlijk doet Nederland dat heel slim, want België schaft de salderingsregeling per direct af. Wij bouwen het langzaam af, waardoor iedereen zich rustig kan informeren. Het is en blijft lastig om de salderingsregeling goed over te brengen, want mensen moeten bijna hooggeleerd zijn om dit te snappen. Wij zijn ervan overtuigd dat een groot deel van de zonnepanelen eigenaren nog steeds niet precies weet wat de salderingsregeling nu precies inhoudt. Na het lezen van dit artikel weten ze dat hopelijk wel.
Op de vraag of zonnepanelen een goede investering voor de toekomst blijven is ons antwoord: Natuurlijk! Zeker in 2022 en 2023 zolang de salderingsregeling nog volop van kracht is. Bovendien bespaart u met zonnepanelen op uw maandelijkse energierekening, wordt uw woning alleen maar meer waard en kunt u de btw terugvragen. Al uw geld op de bank levert minder op, toch?
In een vrijblijvend adviesgesprek leggen we uit waar u rekening mee moet houden tijdens de aanschaf van een zonnepanelen installatie. Van de salderingsregeling tot de btw-teruggave en meer. Vragen? Neem contact op!