Lenen voor zonnepanelen levert vaak gratis geld op. Feit of fabel?

30 oktober 2023

FEIT!

In slechts één uur straalt de zon evenveel energie uit als wij in een heel jaar verbruiken. Wereldwijd! Sterker nog, de hoeveelheid zonne-energie die we aangereikt krijgen is wel 9000 keer zo groot als onze totale energiebehoefte.

Zonnepanelen zijn de laatste jaren snel populair geworden. De stijging van de energieprijzen, in combinatie met de Oekraïense oorlog en energiecrisis, heeft geleid tot een groeiende interesse in duurzame energie. Maar niet iedereen heeft geld voor zonnepanelen.

Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de huiseigenaren niet weet dat er subsidies en leningen voor verduurzaming bestaan. Laat staan dat men zich bewust is dat de aanschaf van zonnepanelen aanzienlijke besparingen en zelfs gratis geld kan opleveren. Hoe dit zit, leggen we u hieronder uit.

Flinke investering

De prijzen voor een zonnepanelen installatie verschillen per aanbieder. Voor een gemiddeld systeem van 10 zonnepanelen inclusief installatie en omvormer, variëren de kosten van ongeveer € 5.000 tot € 7.500.

Volgens duurzaam onderzoeksbureau Good hebben 6 miljoen Nederlandse huishoudens zonnepanelen (2023). Maar de vraag is waarom niet meer huiseigenaren hierin investeren. Een veelgehoorde reden is het initiële kostenplaatje.

Het lijkt een flinke investering te zijn, en niet iedereen heeft geld beschikbaar om in één keer uit te geven. Uit onderzoek in opdracht van Milieu Centraal blijkt dat 40% van de mensen verduurzaming van hun woning als ‘te duur’ beschouwt.

bron: rtlnieuws

Financieel juist voordelig

Het is echter belangrijk om te weten dat dit niet altijd het geval is. Want financieel gezien kunt u juist beter af zijn als u investeert in zonnepanelen. Dat zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden daadwerkelijk rendabel zijn, toont onderstaande voorbeeldberekening aan.

Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 2479 kWh aan stroom, wat overeenkomt met ongeveer €83 per maand bij een elektriciteitsprijs van 40 cent per kWh. Als u 10 zonnepanelen aanschaft die zo’n 3600 kWh per jaar opwekken, kunt u deze maandelijkse kosten sterk verminderen of zelfs elimineren, dankzij het principe van salderen.

Salderen stelt huiseigenaren in staat om de gebruikte en zelf opgewekte stroom tegen elkaar weg te strepen op de jaarlijkse energierekening. Hoewel salderen (waarschijnlijk) vanaf 2025 wordt afgebouwd, kunnen huiseigenaren die nu nog instappen, hiervan profiteren. Lees hier wat er is veranderd met in de salderingsregeling.

Lenen is een slimme zet

De kosten van zonnepanelen kunnen een drempel vormen, maar lenen om ze te financieren is een slimme zet. Het Warmtefonds biedt een lening met een rentepercentage van 4,1 procent, en huiseigenaren met een jaarinkomen van minder dan €60.000 komen in aanmerking voor een renteloze lening. Sommige gemeentes en provincies bieden zelfs kortingen op de rente, waardoor de financiële lasten verder kunnen worden verminderd.

Doordat de maandelijkse kosten van de lening vaak lager zijn dan de maandelijkse energiekosten, kunnen huiseigenaren maandelijks een paar tientjes besparen in plaats van meer betalen.

Het is duidelijk dat er behoefte is aan meer bewustzijn en begrijpelijke hulpmiddelen om mensen te helpen de financiële voordelen van zonnepanelen te begrijpen. Ons team staat klaar om u hierbij te ondersteunen!

Had u het antwoord goed? De volgende keer testen wij uw kennis opnieuw met een andere ‘feit of fabel’. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Voor nu ligt de focus vooral op de ontwikkeling van slimme technieken om zonne-energie optimaal te benutten. Daarbij geldt: hoe meer we investeren in zonne-energie, hoe verfijnder en efficiënter de opwekking ervan zal worden.

Een massale overstap naar zonne-energie is van groot belang. Het is essentieel dat consumenten begrijpen dat fossiele brandstoffen niet langer acceptabel zijn. Gelukkig bestaan tegenwoordig meer duurzame alternatieven, zoals windenergie en waterkracht. Door deze bronnen te omarmen, kunnen we grote stappen zetten richting een wereld die volledig draait op schone energie.

De kracht van zonne-energie en de mogelijkheden die het biedt voor een duurzame toekomst, zijn evident. Nu is het aan ons, eindgebruikers, om actie te ondernemen en deze potentie te realiseren.

Had u het antwoord goed? De volgende keer testen wij uw kennis opnieuw met een andere ‘feit of fabel’. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Deel dit artikel