Alles over zonnepanelen aarden

12 maart 2025

Zonnepanelen staan altijd onder spanning aangezien ze elektriciteit leveren. Als deze spanning niet goed vervoerd kan worden, dan zou er ergens hoogspanning kunnen ontstaan. Om problemen met overbelasting te voorkomen, is het belangrijk dat de zonnepanelen geaard worden. In deze blog leggen we graag uit wat het aarden van zonnepanelen precies inhoudt en of het in uw situatie noodzakelijk is.

Wat betekent zonnepanelen aarden?

Het aarden van zonnepanelen houdt in dat zonnepanelen met de aarde worden verbonden (via een kabel) om beschadigingen bij energie-overbelasting te voorkomen. Door de zonnepanelen te aarden, kunnen plotselinge energiepieken direct naar de grond worden geleid. Bij overbelasting van energie gaat de overtollige elektriciteit namelijk veilig de bodem in. Op deze manier kunnen de zonnepanelen niet defect raken of in brand vliegen door de plotselinge stroomtoename.

U zou het kunnen vergelijken met een geaarde contactdoos waar elektrische apparaten op aan zijn gesloten. Door de aarding worden uw elektrische apparaten beschermd tijdens plotselinge stroompieken en kunnen deze gewoon blijven functioneren.

Hoe moet ik zonnepanelen aarden?

Een zonnepaneel is van nature dubbel geïsoleerd, waardoor aarding niet per sé noodzakelijk is. De metalen constructie waarop de panelen worden gemonteerd, moet echter wél geaard worden. Dit is een van de redenen waarom de DC-kabels met kabelbinders aan de constructie worden bevestigd. Volgens de nieuwe NEN1010-norm wordt een zonnepaneleninstallatie beschouwd als een ‘vreemd geleidend deel’. Dit betekent dat het verplicht is om de zonnepanelen te aarden. De aarding vindt plaats via de omvormer, waarvoor naast de DC-kabels ook een aparte aardingskabel wordt aangelegd. Deze kabel, bekend als de vereffeningsleiding, zorgt voor een veilige verbinding met de omvormer.

Bij de omvormer moet een aardrail worden geïnstalleerd, waarop de vereffeningsleiding wordt aangesloten. Daarnaast moet ook de omvormer zelf met een vergelijkbare vereffeningskabel aan deze aardrail worden gekoppeld. Uiteindelijk wordt de aardrail verbonden met de hoofdaarde van het gebouw om een veilige en betrouwbare aarding van het systeem te garanderen.

Hoe worden zonnepanelen geaard?

Het aarden van zonnepanelen kan op verschillende manieren worden gedaan, namelijk:

Via de omvormer

Vanaf de zonnepanelen naar de omvormer lopen DC-kabels die gelijkstroom aanleveren. Het is echter ook mogelijk om een aardingskabel aan te sluiten op de omvormer. Deze kabel noemt men ook wel de vereffeningsleiding. Er komt dan een aardrail bij de omvormer die wordt aangesloten op de hoofdaarde van het gebouw.

Een aparte aarding

Ook is het mogelijk om de aarding van de frames van de zonnepanelen te laten lopen via de buitenkant van de woning. Dat betekent dat de zonnepanelen een volledig aparte aarding krijgen.

Direct op de hoofdaarde van het gebouw

Tot slot bestaat er nog de mogelijkheid om zonnepanelen direct op de hoofdaarde van het gebouw aan te sluiten. Dit kan een optie zijn als u gebruik maakt van micro-omvormers in plaats van een grote omvormer, bijvoorbeeld.

Redenen om zonnepanelen te aarden

Door zonnepanelen en andere energiebronnen te aarden, kunnen we statische elektriciteit voorkomen, bliksem afleiden en behuizingen geleiden. Dit zullen we kort toelichten.

Statische elektriciteit voorkomen

Door zonnepanelen te aarden kan er geen statisch elektriciteitsveld ontstaan rondom de panelen.

Behuizing geleiden

Zonnepanelen worden altijd op het dak bevestigd via een speciaal frame, dat ook wel de behuizing wordt genoemd. Door de behuizing blijven de panelen goed op hun plek zitten. De behuizing kan soms echter ook zelf de opgewekte energie van de zonnepanelen gaan geleiden. Er blijft dan een deel van de energie rondom de behuizing hangen. Wanneer de zonnepanelen worden geaard, dan kan de behuizing geen stroom meer geleiden en kan er ook geen veld van statische elektriciteit ontstaan.

Bliksem afleiden

Blikseminslag voorkomen is toch wel de belangrijkste reden om zonnepanelen te aarden. Hoewel zonnepanelen niet uit zichzelf bliksem aantrekken, kunnen ze wel geraakt worden door bliksem. Door de zonnepanelen te aarden, kan er in de zonnepanelen geen overbelasting ontstaan en blijven de panelen goed werken.

Zonnepanelen aarden of juist niet?

Vraagt u zich af wanneer u uw zonnepanelen moet aarden? In de nieuwe NEN1010 richtlijn van 2017 wordt een installatie van zonnepanelen als een vreemd geleidend deel gezien. Dit houdt in dat een frame bij zonnepanelen aarden sowieso verplicht is. Het aarden van zonnepanelen zelf is verplicht als de zonnepanelen in de buurt staat van een bliksemafleider, als er veel statische elektriciteit wordt opgewekt en bij het gebruik van een transformator loze omvormer. Over het algemeen wordt het wel altijd aangeraden om de zonnepanelen te aarden.

Schakel een expert in voor het aarden van uw zonnepanelen

Wij komen graag bij u langs om uw zonnepanelen aan te sluiten op de meterkast en deze te aarden, om ervoor te zorgen dat deze geen statisch elektriciteitsveld opwekken en dat ze worden beschermd tegen een mogelijke blikseminslag. Wilt u graag meer informatie over het aarden van zonnepanelen? Of wilt u weten of deze dienst is inbegrepen bij de aanschaf van nieuwe zonnepanelen bij De Duurzame Jongens? Neem dan contact met ons op, wij geven u graag meer informatie!

Deel dit artikel

Telefonische bereikbaarheid

Er is momenteel een stroomstoring bij Enexis waardoor wij niet telefonisch bereikbaar zijn. U kunt ons bereiken via info@de-duurzame-jongens.nl 

Excuses voor het ongemak!