Wat u moet weten over zonnepanelen aarden

15 september 2022

Zonnepanelen staan altijd onder spanning aangezien ze elektriciteit leveren. Als deze spanning niet goed vervoerd kan worden, dan zou er ergens hoogspanning kunnen ontstaan. Om problemen met overbelasting te voorkomen, is het belangrijk dat de zonnepanelen geaard worden. In deze blog leggen we graag uit wat het aarden van zonnepanelen precies inhoudt en of het in uw situatie noodzakelijk is.

Wat betekent “zonnepanelen aarden”?

Het aarden van zonnepanelen houdt in dat zonnepanelen met de aarde worden verbonden (via een kabel) om beschadigingen bij energie-overbelasting te voorkomen. Door de zonnepanelen te aarden, kunnen plotselinge energiepieken direct naar de grond worden geleid. Bij overbelasting van energie gaat de overtollige elektriciteit namelijk veilig de bodem in. Op deze manier kunnen de zonnepanelen niet defect raken of in brand vliegen door de plotselinge stroomtoename.

U zou het kunnen vergelijken met een geaarde contactdoos waar elektrische apparaten op aan zijn gesloten. Door de aarding worden uw elektrische apparaten beschermd tijdens plotselinge stroompieken en kunnen deze gewoon blijven functioneren.

Hoe worden zonnepanelen geaard?

Het aarden van zonnepanelen kan op verschillende manieren worden gedaan, namelijk:

Via de omvormer

Vanaf de zonnepanelen naar de omvormer lopen DC-kabels die gelijkstroom aanleveren. Het is echter ook mogelijk om een aardingskabel aan te sluiten op de omvormer. Deze kabel noemt men ook wel de vereffeningsleiding. Er komt dan een aardrail bij de omvormer die wordt aangesloten op de hoofdaarde van het gebouw.

Een aparte aarding

Ook is het mogelijk om de aarding van de frames van de zonnepanelen te laten lopen via de buitenkant van de woning. Dat betekent dat de zonnepanelen een volledig aparte aarding krijgen.

Direct op de hoofdaarde van het gebouw

Tot slot bestaat er nog de mogelijkheid om zonnepanelen direct op de hoofdaarde van het gebouw aan te sluiten. Dit kan een optie zijn als u gebruik maakt van micro-omvormers in plaats van een grote omvormer, bijvoorbeeld.

Redenen om zonnepanelen te aarden

Door zonnepanelen en andere energiebronnen te aarden, kunnen we statische elektriciteit voorkomen, bliksem afleiden en behuizingen geleiden. Dit zullen we kort toelichten.

Statische elektriciteit voorkomen

Door zonnepanelen te aarden kan er geen statisch elektriciteitsveld ontstaan rondom de panelen.

Behuizing geleiden

Zonnepanelen worden altijd op het dak bevestigd via een speciaal frame, dat ook wel de behuizing wordt genoemd. Door de behuizing blijven de panelen goed op hun plek zitten. De behuizing kan soms echter ook zelf de opgewekte energie van de zonnepanelen gaan geleiden. Er blijft dan een deel van de energie rondom de behuizing hangen. Wanneer de zonnepanelen worden geaard, dan kan de behuizing geen stroom meer geleiden en kan er ook geen veld van statische elektriciteit ontstaan.

Bliksem afleiden

Blikseminslag voorkomen is toch wel de belangrijkste reden om zonnepanelen te aarden. Hoewel zonnepanelen niet uit zichzelf bliksem aantrekken, kunnen ze wel geraakt worden door bliksem. Door de zonnepanelen te aarden, kan er in de zonnepanelen geen overbelasting ontstaan en blijven de panelen goed werken.

Is het aarden van zonnepanelen verplicht?

Vraagt u zich af wanneer u uw zonnepanelen moet aarden? In de nieuwe NEN1010 richtlijn van 2017 wordt een installatie van zonnepanelen als een vreemd geleidend deel gezien. Dit houdt in dat het aarden van zonnepanelen frames sowieso verplicht is. Het aarden van zonnepanelen zelf is verplicht als de zonnepanelen in de buurt staat van een bliksemafleider, als er veel statische elektriciteit wordt opgewekt en bij het gebruik van een transformatorloze omvormer. Over het algemeen wordt het wel altijd aangeraden om de zonnepanelen te aarden.

Neem contact op

Wij komen graag bij u langs om uw zonnepanelen aan te sluiten op de meterkast en deze te aarden, om ervoor te zorgen dat deze geen statisch elektriciteitsveld opwekken en dat ze worden beschermd tegen een mogelijke blikseminslag. Wilt u graag meer informatie over het aarden van zonnepanelen en wilt u weten of deze dienst is inbegrepen bij de aanschaf van nieuwe zonnepanelen bij De Duurzame Jongens? Neem dan contact met ons op. Wij geven u graag meer informatie.

Deel dit artikel