Zonnepanelen kunnen bevriezen. Feit of fabel?

20 december 2023

FABEL!

Een koude, zonnige winterdag, wie houdt er niet van? Ook uw zonnepanelen zijn er fan van. Ze absorberen het zonlicht en zetten het om in duurzame energie, zelfs op de koudste dagen van het jaar.

Maar hoe zit het dan met hagel, vorst en sneeuw? Geen zorgen, uw zonnepanelen zijn sterker dan u denkt! Zonnepanelen zijn robuust gebouwd en kunnen zonder problemen de grillen van de winter doorstaan. Ze zijn bestand tegen vrieskoud en ijsvorming, waardoor ze betrouwbaar blijven, ongeacht hoe koud het buiten wordt.

Zonnepanelen in de winter

Het is een veelgestelde vraag: kunnen zonnepanelen bevriezen? Het antwoord is nee. Zonnepanelen zijn ontworpen om extreme weersomstandigheden te weerstaan. Ze bevatten anti-reflecterende coatings en worden gemaakt van robuuste materialen. Dus, wanneer de winter zijn ijzige grip laat voelen, blijven zonnepanelen standvastig hun werk doen.

Hoewel de zon in de winter misschien niet zo intens schijnt als in de zomer, betekent dit niet dat zonnepanelen niets opleveren. Zelfs op bewolkte dagen en met een laagstaande zon produceren zonnepanelen stroom. Het systeem draait op zonlicht, niet op de warmte ervan. Dit licht wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.

In feite kunnen ze efficiënter zijn bij koudere temperaturen. Een lagere omgevingstemperatuur kan de geleidbaarheid van de elektriciteit verbeteren, waardoor de panelen effectiever energie kunnen opwekken.

Zonnepanelen zijn het hele jaar rendabel

Ook in de herfst en winter zijn zonnepanelen rendabel. Er is alleen minder licht en de zon staat iets lager. De totale opwek in de wintermaanden is dus lager dan in de lente en zomer. Zo’n 70% van de jaaropbrengst wordt opgewekt tussen april en september, de overige 30% tussen oktober en maart.

Zonnepanelen en sneeuw

Wat gebeurt er als er een pak sneeuw op uw zonnepanelen ligt? In tegenstelling tot wat sommigen denken, kan sneeuw eigenlijk een reinigend effect hebben. Het reflecteert zonlicht en kan de panelen helpen om meer zonne-energie te absorberen. Sneeuwruimen is dus niet nodig. Bovendien hebben zonnepanelen een lichte helling, waardoor smeltende sneeuw er gemakkelijk vanaf glijdt.

Kortom, zonnepanelen kunnen gerust tegen de winterse kou. Vraagt u zich af of het installeren van zonnepanelen in de winter een verstandige keuze is, dan is het antwoord volmondig: ja!

De mythe dat zonnepanelen bevriezen en inactief worden in de winter is niets meer dan een koude fabel. De hele installatie is bestand tegen vorst, blijft groene stroom produceren en kan zelfs een winterse poetsbeurt van sneeuw waarderen.

Had u het antwoord goed? De volgende keer testen wij uw kennis opnieuw met een andere ‘feit of fabel’. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Deel dit artikel