De salderingsregeling en de recente verkiezingen, hoe zit het nu?

8 juni 2023

Op dit moment is het nog mogelijk om tot en met 2024 100% te salderen. Dit betekent dat de opgewekte stroom van zonnepanelen 1-op-1 wordt weggestreept met de verbruikte stroom. In 2025 en 2026 is dit nog maar 64%. Daarna wordt de regeling afgebouwd met 9% per jaar tot en met 2030. Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om zelf opgewekte stroom te salderen. U kunt dan wel nog de te veel opgewekte stroom terug leveren tegen een terugleververgoeding.

Blijven zonnepanelen interessant?

Ook na de afgebouwde salderingsregeling blijven zonnepanelen interessant. Voor de stroom die u niet meer mag salderen, ontvangt u een terugleververgoeding in plaats van dat dit van uw energierekening wordt afgetrokken. Deze wijziging heeft alleen effect op de energie die u daadwerkelijk afrekent via uw energieleverancier en niet op de energie die u zelf rechtstreeks verbruikt.

Na het afschaffen van de salderingsregeling wordt het dus juist extra belangrijk om de zelfopgewekte energie zelf te verbruiken op de momenten dat u zelf energie opwekt. Laad bijvoorbeeld ’s middags uw elektrische auto of accu op, in plaats van ’s avonds. Op deze manier saldeert u niet uw stroom, maar verbruikt u de zelfopgewekte stroom achter de meter.

Wat wil de grote winnaar van de verkiezingen (BBB) met zonne-energie?

‘Er komen geen zonnepanelen op landbouwgrond zolang er nog lege daken en terreinen zijn. In het Bouwbesluit dient te worden opgenomen dat daken geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. We vinden dat er alleen nog zonnepanelen op daken mogen worden geplaatst en dat hier bij nieuwbouw en renovatie van zowel particulier als zakelijk vastgoed vooraf rekening mee moet worden gehouden. Vruchtbare grond opkopen door externe investeerders ten behoeve van het plaatsen van zonnepanelen is verleden tijd’, besluit de partij.

De BBB is ook van mening dat hierdoor de salderingsregeling moet blijven bestaan. ‘Op de zon zal nooit oorlog worden gevoerd. Niemand zal de zon binnenvallen en dreigen de zonkraan dicht te draaien. We putten ook de zon niet uit. Zon is naast wind: geo-politiekvrije energie waar iedereen toegang toe moet en kán hebben. Aanschaf van zonnepanelen op daken van huishoudens moeten we dus blijven stimuleren en blokkades moeten worden weggenomen. Het probleem is niet: mensen mét zonnepanelen. Het probleem is mensen zonder zonnepanelen die geen toegang hebben tot deze zelfopgewekte energie’, citeert de BBB.

Wij als De Duurzame Jongens volgen deze ontwikkelingen op de voet. In een vrijblijvend adviesgesprek leggen we uit waar u rekening mee moet houden tijdens de aanschaf van een zonnepanelen installatie. Vragen? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel