Zonnepanelen aanschaffen is een flinke investering. De kosten van zonnepanelen spelen dan ook een grote rol. Toch is nu het juiste moment om zonnepanelen aan te schaffen. Er zijn namelijk verschillende financiële voordelen die ervoor zorgen dat u kunt genieten van lagere kosten, een hogere opbrengst en een voordeliger rendement. Buiten de verschillende financiële voordelen voor particulieren geldt dit ook voor bedrijven die over het aanschaffen van zonnepanelen aan het denken zijn. Zo is er bijvoorbeeld een SDE++ subsidie. Om u wat meer over deze voordelen te vertellen gaan we het in deze blog hebben over de mogelijkheid om de BTW van zonnepanelen terug te vragen. Zo hopen we dat u binnenkort ook gaat investeren in een duurzame toekomst.
De BTW van zonnepanelen terugvragen
Als u voor de eerste keer zonnepanelen op uw dak wilt leggen, bestaat er de mogelijkheid om de BTW van deze zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit kan zowel de BTW over de aanschaf als over de installatie zijn. De voorwaarde van deze BTW teruggave is dat uw naam op de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract en van het energiebedrijf moet staan. U kunt de BTW terugvragen uiterlijk 6 maanden na het jaar waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Dus wanneer u de BTW wilt terugvragen van uw zonnepanelen in 2021 kan dit nog in het eerste half jaar van 2022. Wilt u nu alvast graag weten hoeveel zonnepanelen überhaupt gaan kosten? Dan kunt u op onze website ook een offerte op maat aanvragen. In de offerte zult u naast de kosten ook het vermogen, rendement, informatie over de installatie, de opbrengsten, garanties en de milieubesparing vinden. Ook kan uw persoonlijke situatie besproken worden tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.
Hoe doe je de BTW aangifte van zonnepanelen?
Op de website van de Belastingdienst kunt u aan de hand van drie stappen uw BTW van uw zonnepanelen terugvragen. Allereerst moet u een formulier versturen genaamd “Opgaaf zonnepaneelhouders”. Hier moeten voornamelijk persoonlijke gegevens van u, uw woning en de aanschaf van uw zonnepanelen worden ingevuld. Vervolgens vult u bij de gegevens uw rekeningnummer in. Dit moet ook als het rekeningnummer al bekend is. Wanneer u de eerste stap heeft uitgevoerd, krijgt u een aantal brieven van de Belastingdienst toegestuurd. Deze heeft u weer nodig om aangifte te kunnen doen. Tijdens de aangifte heeft u onder andere de factuur van de installatie en aanschaf nodig en moet de Belastingdienst het maximale opwekvermogen van uw zonnepanelen weten. Na de BTW- aangifte krijgt u een teruggaafbeschikking waarin staat welk bedrag u terugkrijgt. U zult dan op korte termijn uw geld krijgen.
Naast de BTW- teruggave zijn er nog andere mogelijkheden om te besparen op de kosten van uw zonnepanelen. Zo zijn er verschillende gemeentelijke subsidies en financiële regelingen. Ook is er een SVN Duurzaamheidslening die het mogelijk maakt om zonder eigen geld te investeren in zonnepanelen. Naast dat u op onze website hier meer informatie over kunt vinden, kunt u ook altijd contact met ons opnemen wanneer u vragen heeft. Wij hopen dat het terugvragen van de BTW van de zonnepanelen ervoor zal zorgen dat u wordt overtuigd om te investeren in uw toekomst.