Zonnepanelen als dakbedekking: hoe werkt het?

28 augustus 2023

Zonne-energie wordt steeds populairder als duurzame energiebron. Terwijl traditionele zonnepanelen vaak bovenop een bestaand dak worden geplaatst, zien we een opkomende trend waarbij zonnepanelen direct als dakbedekking dienen. Maar hoe werkt dat precies? In deze blog duiken we in de wereld van zonnepanelen als dakbedekking, kijken we naar de voor- en nadelen én geven we tips voor wie overweegt deze innovatieve oplossing te implementeren.

Zonnepanelen als dakbedekking

Zonnepanelen zijn niet enkel platte structuren meer die u simpelweg bovenop uw dak installeert. Tegenwoordig zijn er namelijk innovatieve producten beschikbaar die fungeren als zowel dakbedekking als zonne-energie opwekkers. Deze zogenaamde ‘geïntegreerde zonnepanelen’ zijn speciaal ontworpen om de traditionele dakshingles of dakpannen te vervangen. Ze bieden een strak ontwerp en zijn vaak minder opvallend dan traditionele panelen, omdat ze subtiel verwerkt zijn in het dak. Daarnaast zijn ze een goede oplossing als u bijvoorbeeld bang bent voor vogelnesten onder zonnepanelen.

Hoe werkt zonnepanelen als dakbedekking?

Wanneer u kiest voor zonnepanelen als dakbedekking, kiest u voor panelen die direct op de dakstructuur worden geplaatst. Er komt dus geen tussenliggende dakbedekking aan te pas. De panelen zijn zo ontworpen dat ze waterdicht zijn en tegelijkertijd zonne-energie opvangen en omzetten in stroom voor uw woning. Ze zijn voorzien van speciale afdichtingen en verbindingen om ervoor te zorgen dat er geen lekkages optreden. Dit is vergelijkbaar met reguliere dakbedekking en werkt dus net zo goed.

Voor- en nadelen van zonnepanelen als dakbedekking

Kiezen voor zonnepanelen als dakbedekking kan zowel voordelen als nadelen hebben. Het installeren van zonnepanelen is eigenlijk altijd een goed idee. Toch kan het zijn dat het in uw situatie beter is om bijvoorbeeld te kiezen voor reguliere zonnepanelen. Daarom hebben we voor u de grootste voor- en nadelen van zonnepanelen als dakbedekking op een rijtje gezet. Dan kunt u zelf een bewuste keuze maken.

Voordelen

Esthetisch ontwerp: zonnepanelen als dakbedekking bieden een strakkere en meer geïntegreerde uitstraling dan traditionele zonnepanelen.

Ruimtebesparend: doordat ze direct op de dakstructuur worden geplaatst, maken ze optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Duurzaamheid: door te kiezen voor zonnepanelen als dakbedekking draagt u bij aan een duurzamere wereld door het opwekken van groene energie.

Kostenbesparing: op de lange termijn kunnen deze panelen leiden tot besparingen op de energierekening. Daarnaast bespaart u de kosten van het leggen van dakpannen.

Verhoging woningwaarde: woningen met geïntegreerde zonnepanelen kunnen een hogere marktwaarde hebben.

Nadelen

Initiële kosten: de aanschaf en installatie van geïntegreerde zonnepanelen kunnen duurder zijn dan traditionele panelen. Uiteindelijk zal het echter alsnog kosten gaan besparen ten opzichte van gewone stroomvoorzieningen.

Complexiteit van installatie: het vervangen van het hele dak kan complexer zijn dan het simpelweg toevoegen van zonnepanelen op een bestaand dak. Bij nieuwe huizen zal het juist makkelijker zijn, omdat de dakpannen niet eerst geplaatst hoeven te worden. Heeft u al zonnepanelen, maar wilt u deze integreren in uw dakstructuur? Let dan op, want er zitten kosten verbonden aan het verwijderen en terugplaatsen van zonnepanelen.

Onderhoud: mogelijke reparaties kunnen gecompliceerder zijn, aangezien u te maken heeft met zowel het dak als het zonnepaneel.

Nog relatief nieuw: de technologie is nog relatief nieuw, wat kan leiden tot kleine problemen of beperkte kennis bij installateurs. Zoek daarom naar de juiste professionals om u hierbij te helpen.

Beperkte keuze: er zijn mogelijk minder merken en modellen beschikbaar in vergelijking met traditionele zonnepanelen.

5 tips voor het leggen van zonnepanelen als dakbedekking

Kies voor ervaren installateurs

De installatie van zonnepanelen als dakbedekking vereist specifieke kennis. Het is daarom essentieel om te kiezen voor een installateur met ervaring in deze specifieke technologie. Ga op zoek naar de juiste professionals op het gebied van zonne-energie, om er zeker van te zijn dat de installatie goed verloopt.

Overweeg de oriëntatie en hellingshoek

Zorg ervoor dat het dak optimaal is gepositioneerd ten opzichte van de zon. De hellingshoek en oriëntatie kunnen invloed hebben op de efficiëntie van de zonnepanelen. Kijk hier dus eerst naar voordat u besluit waar u de zonnepanelen wilt laten installeren. Lees hier alles erover.

Integreer met een thuisbatterij

Overweeg het toevoegen van een thuisbatterij om de opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Deze thuisbatterij kost wel extra en u krijgt hier (nog) geen subsidie voor. Uiteindelijk zal het u echter wel kosten besparen. U zult namelijk altijd voldoende stroom hebben voor uw eigen huishouden of nog snel in de jacuzzi – die ook op zonnepanelen is – kunt gaan, ongeacht het weer of tijdstip.

Hou rekening met lokale voorschriften

Informeer bij de lokale gemeente of er specifieke regels of vergunningen nodig zijn voor de installatie van zonnepanelen als dakbedekking. Dit is namelijk niet overal altijd toegestaan en soms zitten er bepaalde regels of voorwaarden aan vast. Lees u dus goed in voordat u ervoor kiest!

Denk aan de toekomst

De technologie evolueert snel. Het is daarom verstandig om een systeem te kiezen dat in de toekomst kan worden geüpgraded of uitgebreid. Laat u door professionals informeren over de mogelijkheden. Zorg daarnaast dat u de zonnepanelen goed onderhoudt, zodat deze zo lang mogelijk meegaan. Dan kunt u ook in de toekomst van de voordelen blijven genieten.

Zonnepanelen als dakbedekking zijn dus een innovatieve oplossing die esthetische en functionele voordelen biedt. Zolang u zich goed inleest en kijkt wat mogelijk is voor uw eigen woning, komt het helemaal goed. Succes!

Deel dit artikel